Laszlo Tokes, finantat cu bani de la Budapesta, pentru a-i ajuta pe maghiarii care vor sa ceara cetatenie


Vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a primit, printr-o fundatie pe care o patroneza, 2,25 milioane de lei de la o alta fundatie a Ministerului Administratiei si Justitiei de la Budapesta.

Banii sunt folositi pentru sprijinirea cetatenilor romani de etnie maghiara care vor sa obtina cetatenia tarii vecine. Laszlo Tokes incaseaza banii prin Fundatia Miscarea Nationala a Maghiarilor din Transilvania (EMNT), infiintata in mai 2010, unde sunt angajate rudele lui Laszlo Tokes, fiul presedintelui executiv, Toro Tiberiu, dar si o serie de persoane care activeaza si in Partidul Popular Maghiar din Transilvania.

Banii ajung in conturile EMNT pe filiera KIM Iranyito Servezet. Prima transa de 775 de mii de lei (50 de milioane de forinti) a fost livrata in octombrie 2010, iar, in luna mai 2011, Fundatia a mai incasat inca 1,5 milioane de lei (95 de milioan de forinti).

Banii sunt folosit pentru a-i sprijini cu informatii si pentru a-i consilia pe etnicii maghiari care vor sa obtina cetatenia maghiara, dar care intampina dificultati in intocmirea dosarelor.

In cadrul Asociatiei Miscarea Nationala a Maghiarilor din Transilvania (EMNT) sunt angajate circa 100 de persoane, majoritatea membri ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania, condus tot de Laszlo Tokes, care doreste sa detroneze batranul UDMR.

 

Presedintele Fundatiei este chiar nepotul lui Laszlo Tokes, Gergely Balazs, care incaseaza un salariu lunar de 4.100 de lei. El a infiintat in 2009 filiala clujeana a Partidului Civic Maghiar si acum este presedinte regional al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT). Gergely Balazs a fost cel care a depus plangerea penala impotriva municipalitatii clujene pentru ca a reamplasat placuta lui Nicolae Iorga in fata statuii lui Matei Corvin.

In cadrul fundatiei mai este angajat si fiul lui Toro Tiberiu, Toro Tamas, care incaseaza un salariu lunar de 2.600 de lei.

Intre cei care primesc bani se mai numara si Papp Elod, fost viceprimar al orasului Miercurea Ciuc si in prezent vicepresedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, cu un salariu de 4.000 de lei, dar si Zatiko Gyula, vicepresedintele filialei Oradea a CNMT, anunta EVZ.ro.

De asemenea, jurnalistul maghiar, Kovacs Csaba, primeste si el un salariu lunar de 4.000 de lei de la ENMT.

Toro Tiberiu, presedintele executiv al ENMT, a declarat ca banii pentru finantatea fundatiei vin de la Budapesta, dar nu stie exact de unde. "Banii vin din mai multe surse, de la Budapesta, dar si de la Uniunea Europeana. Totul este pe programe de finantare si nu stiu foarte multe lucruri despre acesta. Stiu ca este un control la mai multe filiale ale ENMT din Ardeal, dar nu pot sa stiu ce anume cauta, motivul sau cine i-a trimis pe inspectori. stiu insa ca totul este in regula", a spus Toro Tiberiu.

In privinta legaturii dintre ENMT si Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toro Tiberiu a spus ca exista numai o legatura intre lideri.

Comentarii Facebook