La Aeroportul Cluj este blocată o investiție de 71 de milioane de euro

 

O investiție de 71 de milioane de euro este blocată la Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj, din cauza neînțelegerilor între factorii decidenți.

 

Banii ar urma să vină de la Uniunea Europeană din fondul destinat transportului intermodal. Problema este că forurile locale: Consiliul Județean Cluj, Primăria Cluj-Napoca, CFR Călători și Aeroportul trebuie să semneze un acord pentru o asociere în vederea atragerii acestor fonduri. 

 

Vorbim despre o investiție de aproximativ 71 de milioane de euro, din care s-ar realiza: un terminal cargo, de aproximativ 13 milioane de euro, cargo CFR de 26,5 milioane de euro, o legătură pietonală, aeriană şi subterană, de 12 milioane de euro, o centrală de cogenerare, 4,6 milioane de euro, un parc fotovoltaic, 6,8 milioane de euro şi legătura pentru transportul auto. Proiectul cuprinde o parcare long-term, extinderea parcării actuale, o parcare de avioane, precum şi un parc şi un hotel în apropierea aeroportului. Din aceste sume, Consiliul Judeţean ar trebui să plătească 15%, restul banilor, fonduri nerambursabile, venind de la Comisia Europeană.

 

Condiţia pentru a intra în linie dreaptă cu acest proiect este semnarea contractului de asociere cu Consiliul Judeţean, care trebuie apoi să depună proiectul spre finanţarea la Comisia Europeană, care deja a dat banii pentru realizarea studiilor de fezabilitate. Deci are toate motivele pentru a acorda finanţarea, odată ce Consiliul Judeţean depune proiectul”, a evidențiat consilierul județean Cluj, Mihai Seplecan.

 

Decidenții CJ Cluj invocă faptul că asocierea în participaţie nu este specifică bunurilor aflate în domeniul public al statului sau unităţilor administrativ teritoriale, în mod contrar modelelor de asociere similare existente deja în județele Timiș și Mureș, cât şi punctului de vedere al Ministerului Transporturilor referitor la posibilitatea de constituire a unor asemenea asocieri.

 

Asocierea ar trebui semnată până la mijlocul lunii februarie, în caz contrar proiectul de transport intermodal, pe care Aeroportul Cluj l-a făcut și prezentat, ar urma să fie depunctat. ”Niciun organism european nu va aloca fonduri pentru un proiect în care sunt implicate mai multe entități, dar care nu colaborează deloc. Ar urma să fie folosite bunurile CFR Călători, dar dac această societate a statului nu este implicată legal ne putem trezi cu un blocaj. La fel și de la Consiliul Județean Cluj”, a explicat un specialist. 

 

Zilele trecute, prefectul județului Cluj a organizat o întâlnire pentru a rezolva problema. Citiți AICI acuzațiile aduse.

 

 

Comentarii Facebook