Isărescu: Şi mie mi-a sărit în ochi cifra revizuită a deflatorului


Guvernatorul Băncii Naţionale Române a declarat că a observat şi el cifra revizuită a deflatorului prinvind PIB-ul pe 2011.

Mugur Isărescu, a declarat că banca naţională nu are o poziţie oficială cu privire la situaţia creată la Institutul Naţional de Statistică, dar că, personal, i-a sărit în ochi cifra modificată a deflatorului PIB.

"Nu avem o poziţie oficială. M-aţi întrebat şi despre părerea mea personală, şi mie mi-a sărit în ochi, ca să mă exprim aşa, cifra revizuită a deflatorului, de la 8% la 4%, deci înjumătăţirea lui, dar nu avem o poziţie", a spus Mugur Isărescu, întrebat despre situaţia creată la Institutul Naţional de Statistică, potrivit realitatea.net.

Isărescu a menţionat că şi în ţările dezvoltate cu statistici bine puse la punct, apar după câţiva ani, revizuiri ale datelor privind produsul intern brut.

Premierul Victor Ponta a anunţat vineri, la începutul şedinţei de guvern, că a decis să demită conducerea Institutului Naţional de Statistică, întrucât a furnizat date greşite cu privire la PIB-ul pe 2011, drept urmare în 2013 Guvernul trebuie să reducă cheltuielile bugetare cu un miliard de lei.

"Am cerut secretarului general al Guvernului, o să înlocuiesc conducerea INS. Vreau să fie acolo nişte oameni ca să ne putem baza pe ceea ce spun, fie că e vorba de PIB, fie că e vorba de câţi cetăţeni sunt în această ţară. Nu ne putem juca cu aceste cifre", a declarat Victor Ponta.

Primul ministru şi-a argumentat decizia prin faptul că Institutul Naţional de Statistică şi Comisia Naţională de Prognoză au greşit estimarea PIB pe minus. "Eu nu cred neapărat, sau nu am probe să cred că e vorba de o intenţie, dar e o greşeală gravă. În 2011 am avut cu 20 miliarde lei mai puţin în PIB, asta înseamnă că anul ăsta mai trebuie să tăiem un miliard de lei, ca să ne putem înscrie în ţinta de deficit", a explicat Ponta. Acesta a mai precizat că nu crede că "e vina dl Boc, dar nici a noastră că trebuie să tăiem un miliard de la cheltuieli".

Comentarii Facebook