De ce nu vrea Emil Boc să majoreze taxele locale

 

Primarul Emil Boc a declarat că bugetul municipiului Cluj-Napoca îşi permite să nu majoreze taxele, dar să finanţeze ]n continuare investițiile demarate de municipalitate.

 

Este o decizie şi politică, şi socială, o decizie de oportunitate. Noi am făcut o analiză în Consiliul Local şi am constatat că ponderea impozitelor şi taxelor locale în bugetul municipiului este între 8 şi 12%. Deci nu în cuantumul taxelor locale stă esenţa bugetului municipiului Cluj Napoca. O majorare în acest an cu 16% nu ne îmbunătăţeşte semnificativ bugetul. Din această perspectivă, ne-am uitat la componenta socială - şi am fost omul care a luat cele mai dure măsuri de austeritate în aceşti ani şi ştiu ce înseamnă scumpirile care au venit de la 1 ianuarie - şi am spus că, dacă putem undeva să nu majorăm o taxă, să n-o facem anul acesta şi să aşteptăm pentru anii următori. Am spus că nu e bine să mai punem o povară suplimentară fiscală pe umerii clujenilor pentru că şi aşa trebuie să sufere creşterea preţului la gaz, energie electrică, la carburanţi şi la alte lucruri, pentru că Guvernul Ponta nu a negociat cum trebuie liberalizarea preţurilor la utilităţi, şi românii vor plăti nişte preţuri de-i va ustura foarte serios la buzunare în 2013. A fost o decizie politică de oportunitate, iar bugetul municipiului Cluj Napoca îşi permite, în acest moment, să nu meargă pe majorarea impozitelor şi taxelor locale, asigurând, în acelaşi timp, finanţarea proiectelor pe care primăria le are”, a spus Emil Boc la Realitatea TV.

 

În cazul în care Guvernul Ponta nu va emite o ordonanță de urgență care să permită primăriilor să ia singure decizia de majorare a taxelor, birurile plătite de populație vor fi majorate cu 16%.

Comentarii Facebook