Europarlamentar Rares Niculescu trage un semnal de alarmă: Fără albine, întreaga agricultură este în pericol

 

 

Deputatul european Rareș Niculescu susține o campanie împotriva pesticidelor care otrăvesc albinele, cu consecințe grave asupra producției de alimente în România și în Uniunea Europeană. 

 

Milioane de albine mor în fiecare an din cauza nicotinoidelor, în condițiile în care fără aceste insecte este aproape imposibilă producția unui mare număr de plante.

 

Deputatul european Rareș Niculescu (PDL, PPE) a depus o declarație scrisă privind interzicerea utilizării anumitor tipuri de pesticide în agricultură, pentru că acestea constituie o veritabilă otravă pentru albine, insecte care asigură polenizarea pentru trei sferturi dintre plantele cultivate și consumate în România și în UE.

 

De asemenea, Rareș Niculescu a adresat o scrisoare de susținere organizației franceze Pollinaris (www.pollinaris.org), care a demarat o petiție pentru interzicerea acestor substanțe. Petiția este disponibilă la adresa http://www.pollinis.org/petitions/eng/Stop-bee-killer-pesticides-in-EU.php. Deputatul european a solicitat totodată un punct de vedere oficial al Comisiei Europene cu privire la această problemă, prin intermediul unei întrebări scrise.

 

Întreaga comunitate științifică este de acord că aceste neonicotinoide cauzează daune ireversibile la albine.

 

Mai multe studii au arătat efectele dezastruoase ale unor tipuri de pesticide asupra albinelor - neonicotinoidele, considerate responsabile pentru moartea a milioane de albine în fiecare an în Europa. Pentru albine, această substanță reprezintă o otravă violentă, care le ucide în scurt timp. Care este rezultatul? Un dezastru biologic și alimentar.

 

De ce? Albinele sunt singurele insecte care polenizează. 250.000 de specii de plante beneficiază de pe urma albinelor, astfel fiind asigurată hrana pentru majoritatea animalelor. Specialiștii afirmă că 75% din culturile agricole din lume depind de existența albinelor.

 

Produsele Thiametoxam, Imidacloprid și Clothianidin, trei varietăți de neonicotinoide, sunt considerate răspunzătoare  pentru moartea a milioane de albine în fiecare an, în Europa.

 

Albinele contribuie la securitatea globală a alimentelor, iar extincția lor va reprezenta un dezastru biologic ale cărui efecte nu pot fi calculate”, a afirmat Bernard Vallat, directorul general al Organizației pentru Sănătatea Animalelor OIE.

 

Comentarii Facebook