Miercuri 24 Aprilie

Iohannis: Nu va exista un boicot la adresa Austriei. Nu cădem într-o depresie colectivă!


Președintele Klaus Iohannis spune că România nu va boicota Austria, pentru că este neproductiv.

În realitate avem două probleme, atitudinea Austriei care e rezervată și votul Olandei, a fost mixt: pentru România a fost da, pentru Bulgaria a fost jumătate nu. Acestea sunt chestiuni care trebuie rezolvate. Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie, cu diplomație. Orice altceva trebuie exclus. Am auzit opinii, sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și al autorităților publice”, a declarat Iohannis, înaintea Consiliului European unde șeful statului a anunțat că va ridica problema aderării României la Schengen.

Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi și așa mai departe. Și vreau să vă spun foarte clar: nu va exista, deci, atenție, nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităților publice. Nu așa se tratează astfel de probleme. Este evident că până aici s-au făcut deja pași importanți și îmi permit să-i recapitulez pe scurt și pe aceștia. Doar în ultimele luni în decursul acestui an, de când avem un guvern stabil, am reușit în ordine să convingem Olanda că România merită să intre în spațiul Schengen. Am convins Suedia, care după schimbarea de guvern a fost foarte reticentă. Am convins Suedia că îndeplinim toate condițiile și putem să intrăm, repet, pe merit, nu pe milă.

Și, în fine, am obținut noi toți, clasa politică românească, o reușită fenomenală. A fost ridicat MCV-ul. După 15 ani, a fost ridicat MCV-ul şi astfel, a fost eliminată, probabil, cea mai importantă piedică politică în calea integrării în Schengen. Pe tot parcursul acestor demersuri am avut foarte mult sprijin și acest lucru trebuie spus. Comisia ne-a sprijinit cu bună-credință, cu o expertiză, tot timpul. Președinția cehă, în ultima jumătate de an, ne-a sprijinit. Au fost chiar foarte, foarte mobilizați în a organiza lucrurile în așa fel încât să iasă bine”.

Comentarii Facebook