Interesele imobiliare atacă Belișul! Oamenilor nu le pasă, așa că șmecherii fac ce vor. Primarul Matiș are liber să scoată comuna din zona protejată


Tribunalul Cluj a respins cererea Prefecturii Cluj de anulare a deciziei Consiliului Local Beliș, care vrea referendum de scoatere a comunei din Parcul Național Apuseni. 

Respinge cererea de chemare în judecată formulată de PREFECTUL JUDEŢULUI CLUJ, în contradictoriu cu CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI BELIŞ, ca neîntemeiată”, precizează Tribunalul Cluj, care, din fericire, nu este definitivă.

Mai precis, primarul comunei Beliș, Viorel Matiș, a spus că nu se vrea exploatarea pădurilor, ci să se poată construi în voie. ”Eu m-am referit la terenurile oamenilor, care nu le pot folosi deloc. Am cerut să li se dea subvenții pentru terenurile pe care nu le pot folosi, dar nu se poate. A fost ideea oamenilor să facem referendum și să scoatem comuna din Parcul Național Apuseni. Locuitorii au terenuri și nu se poate construi nimic pe el. Nu au nicio valoare. Se pot vinde, dar nu le vrea nimeni. Să își protejeze pădurea cât vor ei, dar eu mă refer numai la terenurile neîmpădurite”, a spus Viorel Matiș.

Directorul Parcului Natural Apuseni, Alin Moș, a explicat că se putea construi și până acum. 

Nu cred că întreaga comunitate din comuna Beliș dorește să iasă din Parcul Natural Apuseni pe simplul motiv că dânșii nu ar mai dori să trăiască în acea zonă, pentru că așa sună. Parcul Natural Apuseni nu este o chestiune creată artificial.

Este o zonă, un teritoriu în care acești oameni s-au născut, au trăit, și-au crescut copiii, și-au dezvoltat familiile. Astăzi acest parc nu face absolut nimic împotriva acestor comunități, ci doar în sprijinul acestor comunități.

Un parc natural în România nu schimbă foarte mult legislația. Un parc natural în Uniunea Europeană nu schimbă foarte mult legislația. În ceea ce privește construirea, în afară de faptul că un parc patural reglementează un pic mai bine zonele în care poți să realizezi construcții, în rest totul este la nivelul legislației construirii și chiar a utilizării teritoriului”, a explicat Alin Moș într-un interviu acordat Apusenitransilvania.

Acest lucru a fost confirmat și de ministrul Mediului, Tánczos Barna. 

Dezvoltarea nu este interzisă. În toate parcurile naționale există zone de dezvoltare durabilă unde se pot face investiții. Planul de management al parcului trebuie analizat cu multă atenție astfel încât să se păstreze acel echilibru de protecție al naturii și de dezvoltare a comunității”, a spus acesta, zilele trecute, la Cluj.

Toate aceste declarații infirmă cele spuse de primarul comunei Beliș, care se plângea că terenurile nu valorează nimic. Dovadă stau și zecile de anunțuri de pe site -urile de mică publicitate, unde un metru pătrat de teren costă între 30 și 50 de euro.

Dedesubturile cererii de scoatere a comunei din zona protejată nu sunt clare. Ar putea să fie vorba și despre presiuni pentru a se tăia mai multă pădure. În prezent, pentru orice arbore doborât este nevoie de acordul celor de la  Parcul Natural Apuseni (PNA), dar, fără a mai fi comuna inclusă în parc, lucrurile ar putea sta altfel, mult mai rău.

În trecut, zona Belișului a fost puternic afectată de defrișări, dar după 2004 lucrurile s-au mai stabilizat. Prin Hotărârea de Guvern 230/2003 s-au stabilit limitele ”Parcului Natural Apuseni” care au dat şi suprafaţa totală de 75.784 ha. Începând cu anul 2004, s-a înfiinţat Administraţia Parcului Natural Apuseni ca subunitate a Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva – Direcţia Silvică Oradea, în urma semnării contractului de administrare a Parcului între Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva şi Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor.

Citiți AICI cum Ocolul Silvic Beliș s-a văzut blocat de cei de la PNA și nu a putut exploata ce a vrut când a vrut. 

Comentarii Facebook