Grapini: Din semestrul al doilea ar putea fi aplicat impozitul forfetar


Ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat că impozitul forfetar s-ar putea aplica de anul acesta.

Grapini a declarat vineri, că dacă studiul privind impactul măsurii va fi finalizat în primul trimestru, impozitul forfetar ar putea fi aplicat din semestrul al doilea.

"În semestrul II ar putea fi aplicat impozitul forfetar, dacă ne mişcăm repede, adică să terminăm studiul de impact în primul trimestru. Studiul a început şi trebuie să îl terminăm în primul trimestru. Dacă nu, nu-l vom putea aplica în acest an", a spus Grapini într-o conferinţă de presă, potrivit Media fax.

Ea a precizat că în momemtul actual consilierii ministerului stabilesc numărul de restaurante, pensiuni, baruri şi alte structuri care ar putea intra sub incidenţa impozitului.

"Nimeni nu a spus că se aplică de mâine. Introducerea se va face după realizarea unui studiu de impact. Nu va fi aplicat în primul semestru pentru că nu se poate, trebuie realizate studii de impact de către noi şi de Ministerul Finanţelor. Trebuie să ştii câte baruri sunt, câte restaurante, câte pensiuni. Consilierii culeg date pentru a avea un fond de calcul. În alte ţări se aplică la 27 de servicii, probabil că nu vor fi toate", a spus Grapini.

Potrivit ministrului Grapini, impozitul va fi direfenţiat pe sectoare iar firmele foarte mici nu vor plăti.

"Nu poate fi acelaşi nivel al impozitului pentru taximetrişti şi pentru hoteluri. Şi taximetriştii vor plăti, aşadar. Vrem să aplicăm impozitul fără să distorsionăm piaţa şi să introducem o etică în afaceri. Toţi trebuie să plătească. (...) Cei care nu plătesc forfetarul vor fi vizitaţi de 15 ori pe an de Fisc", a mai spus Grapini.

Ministrul delegat a anunţat miercuri că, dacă se va aplica, impozitul forfetar va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto, cuantumul urmând să fie stabilit după discuţii cu patronatele de profil.

Comentarii Facebook