Expropierile la pistă de la Aeroportul din Cluj costă cu 4 milioane de lei mai mult

 

Exproprierile de la pista Aeroportului Internațional Cluj costă cu 4 milioane de lei mai mult decât estimase Consiliului Județean în luna martie. 

 

Atunci s-a stabilit că bugetul alocat pentru plata despăgubirilor va fi de 11,8 milioane de lei , dar după câteva luni lucrurile s-au dat peste cap. Un expert angajat de Consiliul Județean Cluj a stabilit că bugetul pentru exproprieri trebuie suplimentat cu 4 milioane de lei. 

 

În urma evaluării imobilelor din Etapa a II-a a fost întocmit Raportul de evaluare întocmit de către S.C. ”EXPERTUS” S.R.L. prin evaluator autorizat ANEVAR, domnul ing. Nicolae Grădinaru. Evaluarea imobilelor s-a făcut pentru fiecare unitate administrativ-teritorială (Municipiul Cluj-Napoca-93 parcele şi Comuna Apahida - 1 parcelă), pe zone şi categorie de folosinţă. Astfel pentru parcelele situate pe raza Municipiului Cluj-Napoca au fost stabilite următoarele valori: intravilan arabil -68,70 lei/mp; extravilan arabil - 8,80 lei/mp, iar pentru parcela aflată în extravilanul Comunei Apahida a fost stabilită o valoare de 0,40 lei/mp. În acest context, suma totală necesară pentru plata despăgubirilor în etapa a II-a este de 15.708.307 lei.

 

Având în vedere aceste considerente, propunem însuşirea Raportului de evaluare întocmit de către S.C. EXPERTUS S.R.L şi aprobarea sumelor care vor fi acordate cu titlu de despăgubiri pentru exproprierea imobilelor cuprinse în Etapa a II-a a lucrării de utilitate publică ”Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca - Pista de decolare - aterizare 3500 m”, aprobată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Cluj nr. 144/2013, cu modificările ulterioare”, se arată în proiectul de suplimentare a fondurilor pentru expropriere.

 

Era vorba ca pista de 2.100 de metri să se realizeze anul viitor pe vremea aceasta sau în toamna anului viitor, dar faptul că starea pistei si dorința noastră să se realizeze această pistă este mare, am urgentat lucrările. Le vor chiar termina în acest an. Am avut nevoie de bani suplimentari prin aceste ridicări de buget, pentru că noi la începutul anului nu am prevăzut acești bani. Noi eram ăn plan să terminăm undeva la anul, în toamnă, pista de 2.100 de metri. Acum am urgentat-o și desigur că erau nevoie de bani suplimentari”, a declarat Horea Uioreanu. 

 

Președintele Consiliului Județean Cluj a mai spus că pista va fi gata până în 15 octombrie,.

 

Legat de ceea ce ne-am angajat, cu exproprierile efective de terenuri, avem mai mult de jumătate din acordurile proprietarilor pentru ocuparea terenurilor şi sper ca săptămâna viitoare să încheiem procedura. Din acest punct de vedere, CJ Cluj îşi va îndeplini sarcinile asumate. Că va fi 15 sau 20 iunie, e mai puţin important, ceea ce contează este că pista este gata, urmează ca cei de la Apele Române să îşi definitiveze lucrările de deviere ale unui pârâu şi tragem tare ca în 15 octombrie să inaugurăm pista de 2.100 de metri. Exproprierile sunt în grafic, aşa cum am promis, vă asigur că nu vor fi probleme şi nu vrem să credem că din cauza exproprierilor se vor întârzia lucrările la pistă”, a precizat Horea Uioreanu.

 

El a fost întrebat dacă ”urgentările” vin după criticile făcute de vicepremierul Liviu Dragnea privind întârzierile în privința exproprierile, Horea Uioreanu a spus că s-a creat o ”confuzie”, fiind vorba de lucrări noi aferente pistei şi ”era anormal ca exproprierile să fie gata în câteva zile”.

Comentarii Facebook