Joi 21 Noiembrie

Emil Boc, audiat la ÎCCJ Cluj în dosarul ”Microsoft”

 

UPDATE

 

”Eu am fost citat ca martor al apărării pentru a preciza condiţiile în care s-a aprobat în Guvern o notă cu privire la lienţele educaţionale pentru calculatoarele din şcoli. Am precizat faptul că, într-adevăr, la nivelul anului 2011, era o problemă presantă de legalitate cu privire la utilizarea licenţelor educaţionale pe calculatoarele din şcoli şi exista riscul iminent al blocării procesului educaţional ca urmare a situaţiei juridice a acestei licenţe. Am prezentat instanţei tot ceea ce am ştiu legat de discuţiile din Guvern şi au fost mai mult discuţii tehnice pornind de la specificul juridic al notei, care e un act juridic diferit faţă de o hotărâre de Guvern sau de ordonanţă de Guvern şi am precizat faptul că suportul discuţiilor poate fi găsit pe stenograma din Guvern, pentru alte detalii", a declarat Emil Boc, la ieşirea de la instanţa supremă.

 

Primarul municipiului Cluj-Napoca a precizat că nota de informare privind licenţele educaţionale Microsfot a fost aprobat de către serviciile de specialitate ale Ministerului Comunicaţiilor, condus în 2011 de Valerian Vreme.

 

 

”Contractul nu se încheie de către Guvern, ci de către ministere. Eu consider că un ministru nu ia decizii decât după ce are un fundament de legalitate din partea serviciilor de specialitate. Din câte ştiu, ministerul Comunicaţiilor, prin serviciile de specialitate, a avizat, a asigurat caracterul de legalitate. Ministrul nu este jurist prin excelenţă şi nu este obligat să cunoască toate detaliile din acte normative. El poate promova un act normativ sau semna un contract, dacă are suportul de legalitate. Cred că atunci când a semnat acest contract, a avut suportul de legalitate, de acea, repet, ministrul este pus în primul rând să promoveze politici publice, să sesizeze Guvernului problemele cu care se confruntă, asigurarea suportului de legalitate revine specialiştilor, nu ministrului”, a mai declarat edilul.

 

----------------------

Primarul Emil Boc este audiat, joi, în calitate de martor în dosarul ”Microsoft”, în care este vizat fostul ministru Valerian Vreme, trimis în judecată pentru abuz în serviciu, după ce a încheiat, fără organizarea unei licitaţii publice, un contract de cumpărare a unor produse software Microsoft în şcoli.

La sosirea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, primarul din Cluj Napoca a refuzat să dea declaraţii, precizând că nu are nimic de zis, conform Mediafax. Emil Boc a mai fost citat o dată în această cauză, însă nu s-a prezentat.

În septembrie 2017, fostul ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor Valerian Vreme a fost trimis în judecată de procurorii DNA, el fiind acuzat de abuz în serviciu, după ce a încheiat, fără organizarea unei licitaţii publice, un contract de cumpărare a unor produse software Microsoft în şcoli.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada septembrie 2010 – februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a încheiat, fără organizarea unei licitaţii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract „ce avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli”.

Comentarii Facebook