Dupa modelul UBB, ungurii cer departamente maghiare si la UMF Targu Mures: Vom recurge la nesupunere civica!


Comitetul de Initiativa Bolyai (CIB) constituit la Cluj-Napoca pentru a cere divizarea UBB in doua, Universitatea Bolyai si Universitata Babes, lupta acum pentru crearea de departamente maghiare la UMF Targu Mures.

"Dupa patru ani de scandaluri, cu impact negativ asupra imaginii externe a Romaniei, conducatorii Universitatii Babes-Bolyai au acceptat infiintarea unor departamente maghiare. Cu toate acestea, conducatorii romani de la UMF din Targu-Mures ignora acest drept fundamental, nerespectand totodata legile tarii. Deoarece nici cu ocazia sedintei senatului UMF din Targu-Mures din data de marti, 25 octombrie 2011 partea romani  nu s-anu s-a prezentat in numar suficient, ca sedin?a sa fie statutara, modificarea chartei universitara in conformitate cu ultimele instructiuni venite de la Ministerul Educatiei nu a avut loc", a precizat conducerea CIB, printr-un comunicat de presa.

Comitetul de Initiativa Bolyai (CIB) propune cinci masuri care trebuie luate:

1. Incurajam profesorii maghiari din cadrul UMF din Targu-Mures sa infiinteze departamentele maghiare prescrise de legea in vigoare, si sa comunice conducerii universitatii ca in viitor vor accepta instructiuni numai de la liderii alesi ai acestor departamente.

2. Le propunem dascalilor maghiari sa boicoteze (cu exceptia unui delegat, care sa le exprima pozitia) toate organele de conducere a UMF din Targu-Mures. Consideram ca participarea la sedintele unor foruri care in mod injositor se folosesc de majoritatea numerica a cadrelor didactice de etnie romana pentru a respinge sistematic propunerile venite din partea maghiara nu foloseste la nimic. Este suficient ca o singura persoana sa prezinte aceste doleante.

3. Dupa cum a aratat Comitetul de Initiativa Bolyai inca in toamna anului 2007, la UMF Targu-Mures fondurile bugetare destinate sustinerii sectiei maghiare sunt folosite in mare parte in alte scopuri. Ponderea studentilor maghiari este de aproape 50%, pentru ei ministerul aloca o suma mai mare, si cu toate ca numarul profesorilor maghiari este mult mai mic, decat al celor romani, sectia maghiara nu primeste banii suplimentari care i se cuvin. Cerem conducerii UDMR sa intervina in scopul virarii cotei parti trimise de la minister pentru studentii maghiari intr-un cont bancar separat.

4. La UMF din Targu-Mures a avut loc in ultimul timp o involutie profesionala considerabila, reflectata si de incadrarea institutiei (pina nu demult una de elita) pe ultimul loc al categoriei B, fapt deplans recent intr-o scrisoare deschisa adresata conducerii si de catre profesorii romani. „Evadarea” de pe acest loc nu se poate face (in timp scurt) decat cu ajutor din strainatate – practic, cu ajutorul a celor 4 universitati de medicina din Ungaria (mai ales a Universitatii Semmelweis din Budapesta). Rugam in mod respectuos conducerea acestor universitati (si mai ales a celui din Budapesta) sa suspende orice contact oficial cu conducerea actuala a UMF din Targu-Mures si sa ia in considerare si retragerea titluli de doctor honoris causa rectorului UMF..

5. Rugam conducerea Consiliului National Maghiar din Transilvania sa sesizeze Parlamentul European despre flagrantele incalcari ale legii cu care avem de-a face in cadrul UMF din Targu-Mures. Consideram ca este revoltator faptul ca unele nedreptati presupuse suferite de diferiti intelectuali liberali sunt mult mai mult mediatizate, decat flagrantele nedreptati comise impotriva minoritatii maghiare.

"Cu timpul sigur, se vor infiinta la UMF din Targu-Mures departamentele maghiare garantate si de lege, conducatorii postcomunisti ai insitutiei putand numai intarzia acest lucru in mod anacronic. Ar fi de bun augur, daca Domniile Lor ar trage invatamintele din cele intamplate la Universitatea Babes-Bolyai, pentru a nu mai leza imaginea externa a tarii. In caz contrar, ne rezervam dreptul si la alte actiuni, inclusiv la nesupunerea civica pentru a restabili legalitatea la UMF din Targu-Mures", se mai arata in documentul citat.

Comentarii Facebook