După ce a insistat pe „betonarea” Clujului, Emil Boc schimbă replicile: „Arhitecții să-și schimbe dimensiunea verde. Să gândească verde”


După ani de zile în care fost acuzat de „betonarea” Clujului, Emil Boc vrea să treacă din „tabăra” experților care până acum ar fi știut bine ce fac, în tabăra civicilor clujeni care consideră că orașul are nevoie de mai mult spațiu verde. Într-o intervenție live, primarul Clujului spune că schimbările climatice „ne obligă pe toți să ne schimbăm”, iar arhitecții Clujului ar trebui „să-și schimbe dimensiunea verde”.

„Să se gândească cum să poată pune un acoperiș verde, un perete verde, cum să aibă panouri solare, cum să ne reconectăm cu natura, etc. Vedem că aceste schimbări climatice ne obligă pe toți să ne schimbăm. Trebuie și arhitecții să-și schimbe dimensiunea verde. Să gândească verde prin orice văd în fața lor”, a declarat Boc la ZIUA LIVE.

Edilul precizează că statistic vorbind, raportul betonului și al spațiului verde aferent arată că din punct de vedere procentual spațiul verde crește, însă nu mai pare convins că experții Primăriei au mereu dreptate și spune că arhitecții ar trebui să-și schimbe viziunile. 

Amintim că, la începutul lunii martie 2023, Boc le-a răspuns celor care nu iubesc betonarea Clujului că „cine mai comentează de modul în care arată spațiile pietonale să meargă în fața Parlamentului European din Bruxelles, Capitala Europei, și să vadă cum arată un spațiu pietonal”.

„Cine mai comentează de modul în care arată spațiile pietonale să meargă în fața Parlamentului European din Bruxelles, Capitala Europei, și să vadă cum arată un spațiu pietonal! Dacă acolo nu este un model de referință, atunci pot spune că Bruxelles-ul și Capitala Europei nu este un model de bună practică. Exact modelul acesta bazat pe amenajare modernă cu spații pietonale deschise, nu cu noroi, cum și-ar dori unii, nici cu asfalt cum și-ar dori alții. În rest, despre amplasarea pomilor, mai întrebați-i și pe arhitecți și pe marii specialiști care atât să se priceapă cum să pună un pom și să stabilească un design la o piață, pentru că destul dau greș cu unele proiecte publice cum sunt statuile. Măcar la celalalte să se priceapă. 

Per ansamblu, Uniunea Europeană nu finanțează numai spațiile pietonale de calitate și care îmbunătățesc spațiile verzi. La orice proiect pe care deschidem, promovăm mai mult spațiu verde decât am avut înainte. Uitați-vă la malurile Someșului, peste un hectar de spații verzi este mai mult decât am avut. Pe strada Kogălniceanu sunt mai mulți copaci. Urmărim să îmbunătățim viața oamenilor și să crească suprafețele de spații verzi”, a spus primarul Emil Boc. 

Edilul nu părea deschis pentru o schimbare de „direcție” nici după revolta oamenilor împotriva tăierii sau strămutării arborilor de pe strada Universității din luna iulie. La o dezbatere inițială, după 6 ore de discuții aprinse, edilul Clujului a ajuns la concluzia că mai trebuie să consulte și specialiștii din Primărie pentru a decide dacă ar trebui să „reloce” copacii sau nu. Într-un final însă administrația a cedat, renunțând la relocarea acestora. 

Se pare că acum asistăm la o schimbare de retorică din partea edilului clujean, care renunță treptat la poziția sa fermă potrivit căreia Clujul devine un oraș mai verde sub administrarea sa. 

Comentarii Facebook