Deputat de Cluj, despre retragerea rușilor de pe Insula Șerpilor: „era cumva predictibil să dea dovadă de incompetență”


Rusia a confirmat joi retragerea trupelor de pe Insula Șerpilor în ceea ce Moscova consideră a fi „un gest de bunăvoință”. În aceeași zi, forțele armate ale Ucrainei au anunțat, într-un mesaj publicat pe Telegram, că i-au alungat pe ruși de pe Insula Șerpilor. Nu a rămas indiferent față de mica victorie a Ucrainei, nici deputatul de Cluj, Radu Molnar, ales pe lista Alianței USR PLUS, care a specificat că rușii ar fi dat niște „ținte relativ ușoare ucrainenilor”.

Rușii s-au retras de pe Insula Șerpilor. E o victorie importantă strategic pentru ucraineni, victorie care e posibil să aibă impact pozitiv asupra exportului lor de cereale. Dar era cumva predictibil. Rusia continuă să dea dovadă de incompetență pe câmpul de luptă.

Apărarea Insulei Șerpilor era extrem de dificilă. Mai ales în condițiile pierderilor înregistrate de ruși în Marea Neagră, inclusiv scufundarea navei amiral Moskva. Pentru a menține controlul asupra insulei, trebuiau să aibă controlul absolut asupra cerului și mării din zona. Lucru care s-a văzut foarte clar ca nu îl au. Așa că prezența lor pe insulă era mai mult o încăpățânare stupidă a unor lideri incompetenți. A dat niște ținte relativ ușoare ucrainenilor”, scrie Radu Molnar pe pagina de Facebook. 

Ministrul rus al Apărării spune că „prin retragerea trupelor aflate în garnizoana de pe insulă, Federația Rusă demonstrează că nu dorește să împiedice eforturile ONU de organizare a unui coridor umanitar” pentru exportul produselor agricole ucrainene. 

Comentarii Facebook