Daniel Buda: Reciclarea deșeurilor în România, o problemă nerezolvată

 

Europarlamentarul clujean Daniel Buda critică faptul că România nu a reușit sa înregistreze schimbări semnificative în ceea ce privește colectarea și reciclarea deșeurilor.

 

Potrivit conceptului de economie circulară, deșeurile nu trebuie să mai reprezinte o povară, ci o resursă importantă din punct de vedere economic, așa cum se întâmplă în majoritatea statelor din UE. Din păcate, în țara noastră, deșeurile sunt încă privite ca fiind o povară, în timp ce ar putea fi văzute drept o oportunitate pentru dezvoltare economică mai ales în zona energiei regenerabile.

 

Pragul de reciclare a deșeurilor municipale este stabilit de Comisia Europeană la 65 %, până în anul 2030. De asemenea, este vorba și despre o țintă de 75 % în cazul reciclării deșeurilor de ambalaje. Din motive de neînțeles , România este statul care are cel mai mic nivel al reciclării deșeurilor din UE 28, precum și cea mai mare rată de depozitare a deșeurilor fiind astfel in în imposibilitatea de a-și onora obligația asumată prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, unde era prevăzut un nivel de reciclare al deșeurilor de minimum 50%.

 

De asemenea, există dificultăți și în ceea ce privește capacitatea de transformare a deșeurilor în materie primă, generându-se astfel pierderi de aproape 1 miliard de euro”, a precizat Daniel Buda.

 

Europarlamentarul a adresat Comisiei Europene o întrebare prin care a cerut să i ”se comunice instrumentele pe care Comisia le are la îndemână pentru ca autoritățile române să fie sprijinite in luarea unor masuri concrete în vederea atingerii nivelului de reciclare asumat prin Tratatul de aderare”.

 

Comisarului pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella, a precizat că ”există o preocupare la nivelul Comisiei astfel încât România să îşi poată îndeplini această obligaţie la termen iar în acest sens s-au alocat resurse financiare consistente, atât pentru perioada 2007-2013 cât şi pentru perioada 2014-2020, astfel încât ţara noastră să treacă cu succes de această etapă”.

 

Vezi mai jos răspunsul integral al comisarului Vella:

 

Comisia a întreprins mai multe inițiative pentru a îmbunătăți punerea în aplicare a acquis-ului în materie de deșeuri în întreaga UE. În perioada 2012-2013, România a făcut parte din primul grup de state membre care au participat la un exercițiu de promovare a conformității, în cursul căruia s-a efectuat o analiză cuprinzătoare (o fișă informativă) și s-a stabilit un set de recomandări politice precise, specifice fiecărei țări (o foaie de parcurs) privind deșeurile municipale. Comisia intenționează să monitorizeze punerea în aplicare a acestor recomandări în cadrul unui exercițiu de alertă timpurie, axându-se pe respectarea obiectivului pentru 2020 referitor la deșeurile municipale.

 

În plus, în cadrul programului pentru perioada 2007-2013, din Fondul european de dezvoltare regională s-au alocat 2,8 miliarde EURO pentru gestionarea deșeurilor, iar în perioada 2014‐2020 sunt prevăzute alte 300 de milioane EUR din Fondul de coeziune. În paralel cu investițiile fizice, se acordă asistență pentru furnizarea de servicii mai eficiente.

 

Comisia va evalua cu atenție rapoartele de punere în aplicare pentru perioada 2012-2015 pe care România trebuie să le prezinte până la sfârșitul lunii septembrie 2016 în temeiul mai multor directive referitoare la deșeuri, inclusiv informațiile despre progresele înregistrate cu privire la obiectivul de reciclare pentru 2020, în conformitate cu metoda de calcul aleasă de România. Concluziile acestei evaluări vor fi luate în considerare în cadrul exercițiului de alertă timpurie.


Pentru a aborda lipsa unui plan valabil de gestionare a deșeurilor și a unui program de prevenire a generării deșeurilor în România s-a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor. Ca să poată utiliza fondurile UE pentru a-și îmbunătăți infrastructura de gestionare a deșeurilor, România trebuie să adopte aceste planuri până la sfârșitul anului 2016. După ce planurile vor fi disponibile, Comisia va evalua conformitatea acestora cu cerințele din Directiva-cadru privind deșeurile”.

Comentarii Facebook