Cum va arăta „orașul de 5 stele” în următorii ani. Boc anunță proiectele de investiții pentru 2022


Primăria a anunțat obiectivele care vor fi implementate pe parcursul anului 2022, dar și în următorii ani. Pe lista ambițioasă a administrației locale apare inclusiv mult așteptatul proiect de reabilitare a Parcului Feroviarilor. 

Obiective în implementare, cu termen de finalizare în anii următori: 

- Noul pod Oaşului – Răsăritului - iulie 2023

- Reabilitarea zonei străzii Mihail Kogălniceanu - iunie 2023

- Reabilitarea Parcului Feroviarilor - decembrie 2023 

- Reabilitarea Parcului Armătura - martie 2023

- Reabilitarea malurilor Someşului din zona Grigorescu - Plopilor - iunie 2023

- Modernizarea platoului Sălii Sporturilor - decembrie 2023

- Reabilitarea Parcului Caragiale - iunie 2023

- Parc nou zona Gr. Alexandrescu (CT19)

- Regenerarea urbană a zonei străzilor Moţilor – Calea Mănăştur – Mărginaşă - decembrie 2023”, scrie Emil Boc. 

Multe dintre proiectele menționate sunt pe lista administrației locale de mai mulți ani
Reabilitarea Parcului Feroviarilor

Clujenii își amintesc cu nostalgie cum înainte de 1990, în Parcul Feroviarilor, se amenaja, în fiecare iarnă, Orășelul Copiilor. În timp, Parcul Feroviarilor s-a transformat într-o adevărată ruină. În 2010, parcul intrase sub administrarea clubului de fotbal CFR Cluj, după ce Arpad Paszkany a semnat o asociere cu proprietarul, Compania Națională de Căi Ferate. Ulterior Paszkany a fost acuzat că a băgat drujbele în copacii parcului. Aceste acțiuni au stârnit nemulțumirea clujenilor, astfel  municipalitatea a fost nevoită să preia controlul asupra acestui teren. 

Solicitarea prin care autoritățile locale cereau transferul gratuit al dreptului de proprietate asupra Parcului Feroviarilor a fost trimisă în luna februarie 2015. În același an, Sucursala Regională de Căi Ferate Cluj și-a exprimat acordul cu privire la transferul terenului respectiv. 

De atunci și până în prezent, clujenii tot așteaptă să vadă rezultatele promise. A fost un proces lung și de durată, Primăria a semnat contractul pentru execuția lucrărilor de modernizare și extindere a Parcului Feroviarilor în 20 septembrie 2021. Contractul semnat cu societatea Nord Conforest are o valoare de peste 43 de milioane lei. Lucrările urmează să înceapă în această toamnă și trebuie finalizate până la mijlocul anului 2023.

Reabilitarea străzii Mihail Kogălniceanu

Primăria Cluj-Napoca vrea pietonală pe strada Mihail Kogălniceanu încă din anul 2012. ”Intenţionăm să modernizăm strada Mihail Kogălniceanu şi să o transformăm în pietonală. De aceea organizăm o dezbatere publică pentru a vedea ce idei sunt”, afirma primarul interimar al Clujului, Radu Moisin, în 2012. 

Proiectul de modernizare a zonei istorice Kogălniceanu a fost pus încă mulți ani pe lista de așteptare a administrației locale. Așadar, proiectul a fost scos la licitația pentru execuția lucrărilor opt ani mai târziu, în anul 2020. 

Valoarea totală a proiectului ”Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente” este de 48,7 milioane de lei, iar termenul pentru execuția acestuia este de 19 luni de la demararea lucrărilor.

Modernizarea Platoului Sala Sporturilor

”Conectarea orașului” la râul Someș prin intermediul modernizării platoului Sălii Sporturilor se afla pe lista obiectivelor primăriei încă din anul 2018. Pe atunci administrația locală intenționa să pună propunerea în practică cu bani europeni, în cadrul unei cereri de finanțare de peste 8 milioane de euro. 

Mașinile de pe Platoul Sălii Sporturilor pleacă patru ani mai târziu. Șeful Direcției de dezvoltare locală din Primăria Cluj Napoca, Ovidiu Cîmpean, a anunţat că, în primăvara acestui an, vor începe lucrările de modernizare la platoul din fața Sălii Sporturilor din municipiu.

Contractul, semnat în 29 iunie 2021, de Primăria Cluj-Napoca cu asocierea Nord Conforest, compania care execută lucrările de construcții, are ca termen de execuție 18 luni. Valorea contractului este de 12.998.021,93 lei. 

Comentarii Facebook