Cum îi forțează Ponta mâna lui Boc! La Cluj ar putea fi majorate taxele locale

 

Primarul Emil Boc îi cere Avocatului Poporului să intervină și să sesizeze Curtea Constituţională pentru a declara neconstituţională ordonanţa Guvernului privind majorarea taxelor locale de primăriile cu datorii.

 

Este o bătaie de joc ceea ce face Guvernul Ponta cu taxele locale. În 25 ianuarie e a treia hotărâre în Guvern prin care ne pune condiţii administraţiilor locale pe care trebuia să le fi îndeplinit la 31 decembrie 2012. În mod normal, este retroactivă şi dacă am avea un Avocat al Poporului care îşi face datoria, ar sesiza imediat Curtea Constituţională pentru a declara neconstituţională ultima ordonanţă a guvernului care cere în 24 sau în 25 ianuarie să îndeplinim condiţii pe care ar fi trebuit să le îndeplinit la 1 ianuarie legate de datoriile primăriilor. Este inadmisibil să se întâmple acest lucru într-un stat de drept, dar se pare că şi acest Avocat al Poporului pe care îl avem doarme şi este complice cu puterea, cu abuzurile la adresa plătitorilor de taxe şi impozite din România. Este un caz tipic, clasic, de retroactivitate, o încălcare flagrantă a acestui principiu din Constituţie. Nu poţi să pui în 25 ianuarie 2013 condiţii pe care trebuia să le fi îndeplinit la 31 decembrie 2012”, a declarat Emil Boc. 

 

Adevărul este altul. Ponta şi Guvernul pe care îl reprezintă s-au angajat în faţa FMI că vor avea venituri cu 16 la sută mai mari de la administraţiile locale şi după ce au văzut că acest angajament este obligatoriu pentru promovarea bugetului au dat trei acte normative pentru a obliga autorităţile locale să aibă taxele majorate. Acest lucru trebuia să îl spună de la început, din decembrie, nu să o tot bâlbâie, că nu guvernul majorează, ci primarii”, a mai spus Emil Boc.  

 

Primarul a spus că municipalitatea nu are datorii, dar sunt unele probleme cu datoriile asociațiilor de locatari din programul de reabilitare termică.

 

De două ori am supus Consiliului Local Cluj-Napoca menţinerea taxelor la acelaşi nivel ca şi în anul 2012. De trei ori, Guvernul Ponta a venit cu trei acte normative care împiedică autorităţile locale să menţină acelaşi nivel al taxelor locale. Noi, la 31 decembrie 2012, nu avem datorii, chiar avem un excedent, dar există o dispută legată de modul cum se interpretează datoriile pe care asociaţiile de proprietari le au pentru reabilitarea termică a blocurilor. Programul prevede ca 50 la sută să finanţeze bugetul naţional, 30 la sută primăria, iar 20 la sută asociaţiile. Dacă aceste asociaţii nu şi-au achitat datoriile către constructori, înseamnă că este datorie sau nu, în condiţiile în care Primăria a semnat contractul cu constructorul. Aşteptăm să vedem care va fi răspunsul de la Finanţe şi să luăm o decizie în consecinţă. Definiţia arieratelor este foarte largă şi trebuie să vedem dacă în asta intră şi datoriile asociaţiilor de proprietari”, a mai declarat Emil Boc.

 

Consilierii locali din Cluj-Napoca vor discuta în ședința de joi, 31 ianuarie, ordonanța de urgență a Guvernului.

Comentarii Facebook