Crucea de pe Cetățuie va fi demolată, pentru că este demodată. Sunteți de acord?


Monumentul Eroilor Neamului, care este în formă de Cruce, va fi demolat pentru că nu mai corespunde stilului de amenajare care va fi adoptat pe Cetățuie.

Crucea de pe Cetățuie a fost dedicată jertfei eroilor martiri de la Revoluția de la 1848-1849 și a fost dezvelită în 1 decembrie 1997, fiind opera fostului primar Gheorghe Funar, la fel ca și statuia lui Avram Iancu.

Pe același loc a fost o altă cruce, din lemn ridicată de episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, dar comuniștii au demolat-o.

Primăria Cluj-Napoca vrea acum să modernizeze Cetățuia, iar Crucea trebuie să dispară pentru a pune în valoare monumentul Fortificației Vauban.

În prezent așteptăm derularea procedurilor de expropriere. Urmează finalizarea Planului Urbanistic Zonal, ce va fi predat în termen de 30 de zile de primirea ordinului de începere de la Municipiu. După aprobarea în Consiliul Local a Planului Urbanistic Zonal se va finaliza Documentația pentru Autorizarea executării lucrărilor (DTAC) în termen de maxim 120 zile. După eliberarea autorizației de construire se va finaliza Documentația Tehnică de Execuție în termen de maxim 120 zile.

Pe baza acesteia se va lansa licitația de execuție propriu zisă. Termenul estimate pentru realizarea lucrărilor de execuție este de 24 luni de la finalizarea licitației și primirea ordinului de începere de la municipiu”, spun reprezentanții asocierii care a câștigat prouiectul de reabilitare a Cetățuii -METAPOLIS ARCHITECTS, ATELIER MASS SI ANA-MARIA HORHAT, citați de Cluj24.ro.

Crucea face invizibil bastionul, în acest moment, așa că trebuie să dispară.

Comentarii Facebook