Cluj-Napoca ar putea avea transport în comun suspendat, cu telecabină


Municipiul Cluj-Napoca a fost selectat, alături de București, Chișinău și Budapesta, pentru a lua parte la un proiect ce presupune construirea unui sistem de transport suspendat, cu telecabine, capabil să transporte călători în interiorul și în imprejurimile orașului.

Potrivit directorului Directiei Transporturi, Drumuri si Sistematizarea Circulatiei din Primaria Municipiului Bucuresti, Ion Dedu, municipalitatea a primit o invitație de la compania Overland Transport Systems (OTS) din Anglia, în urma unei recomandari de la Comitetul Regiunilor de la Bruxelles, pentru a participa la proiectul "Overland Transport Systems - Sisteme de Transport Suspendate".

"Proiectul, aflat pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ofera municipalitatii posibilitatea de a participa la selectia organizata la Bruxelles, implementarea acestuia fiind conditionata de decizia reprezentantilor de la Bruxelles. Daca Bucurestiul va fi selectat pentru implementarea proiectului, municipalitatea va aplica pentru obtinerea finantarii puse la dispozitie de Uniunea Europeana", a declarat pentru Mediafax Ion Dedu.

Proiectul pilot vizează contruirea unui traseu 10 kilometri pe care vor circula cabine ce pot transporta maxim 4 persoane sau un scaun cu rotile și cel mult două persoane, cu greutatea maximă de 400 kilograme. Telecabinele vor circula cu o viteză medie de 50 km/h și vor avea o capacitate de transport de 5.000 de persoane pe ora, pe fiecare direcție de mers.

"Tinand cont de faptul ca reteaua este in dezvoltare, ea va oferi o varietate de destinatii pe masura ce avanseaza, dar in comparatie cu traficul rutier urban pe caile suspendate se va rula neintrerupt catre statia de destinatie aleasa. Sistemul va fi proiectat la cele mai inalte standarde de siguranta si va fi rapid, confortabil si energo-eficient (sistem electric)", se arata in raportul de specialitate al proiectului de hotarare, potrivit incont.ro.

În cazul in care va fi votat de consilierii generali, capitala va putea aplica deja pentru obținerea fondurilor, un răspuns fiind așteptat în luna iunie a acestui an.

Comentarii Facebook