CLUJ - Deputat clujean: Trebuie să renunțăm la petarde. Activiștii și asociații de protecția animalelor, prezenți la dezbatere


Problema petardelor revine în discuție an de an în perioada sărbătorilor de iarnă, din cauza zgomotelor puternice cauzate care le fac nopți albe clujenilor și nu numai. 

 Deputatul USR de Cluj Radu Molnar a depus în luna martie un proiect de lege care prin care dorește interzicerea folosirii petardelor de către persoanele fizice neautorizate. Mai exact, proiectul prevede interzicerea comercializării materialelor pirotehnice de categorie P1 către persoane fizice neautorizate și înăsprirea regulilor pentru categoria F2.

Joi, 26 mai, deputatul a anunțat că a avut loc o dezbatere publică pentru legea „Fără petarde!”, la care au participat atât reprezentanții comercianților de materiale pirotehnice, cât și reprezentanți ai organizațiilor pentru protecția animalelor și activiști din mai multe domenii.

Am organizat această dezbatere pentru a asculta punctele de vedere ale tuturor celor implicați, fie că vin din zona antreprenoriatului, a instituțiilor statului sau a societății civile. Rezultatul a fost o clarificare a pozițiilor, care va îmbunătăți calitativ proiectul de lege”, a arătat deputatul clujean. 

Discuția s-a centrat în jurul utilizării articolelor pirotehnice de către persoanele fizice. Petardele, artificiile și alte asemenea obiecte sunt folosite la intensitate maximă în perioada sărbătorilor de iarnă, însă și la ocazii speciale precum nunți, botezuri, zile de naștere sau evenimente culturale de tipul concertelor”, a mai spus acesta. 

Mulți clujeni au cerut anii trecuți interzicerea petardelor

Amintim că, în ultimii ani, un număr tot mai mare de clujeni au cerut anularea spectacolelor de artificii ale primăriei și interzicerea folosirii petardelor în municipiu, din cauza zgomotelor puternice provocate de acestea și care afectează deopotrivă animalele de companie, dar și persoanele bolnave, persoanele în vârstă și copiii.

Această propunere legislativă a venit din societatea civilă și răspunde unei nevoie a cetățenilor. De aceea am considerat necesară aducerea la aceeași masă a tuturor părților. Cei care au acceptat apelul nostru la dialog stau la baza acestei modificări legislative și vor contribui la îmbunătățirea situației actuale din România. Iar eu cred că asta e necesar, în cazul fiecărei legi”, a transmis Radu Molnar printr-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Comentarii Facebook