CES nu a dat niciun fel de aviz pe scrisoarea catre FMI

Consiliul Economic si Social nu a dat nici aviz favorabil, dar nici nefavorabil pe scrisoarea pentru FMI. Membrii Guvernului au votat favorabil, cei ai sindicatelor pentru aviz nefavorabil, iar cei ai patronatelor, pentru aviz favorabil, dar cu modificari.



Autoritatile romane au propus in urma negocierilor cu FMI reducerea fondului de salarii ale angajatilor din sistemul bugetr cu 25%, a pensiiilor cu 15% si o scadere substantiala a subventiilor. Totul pentru incadrarea in deficitul bugetar de 6,8% in 2010. Varianta alternativa era majorarea TVA si a cotei unice de impozitare.

Masurile au fost anuntate de traian Basescu in 6 mai, dar au fost contestate de sindicate. Dupa doua runde de negocieri esuate cu sindicatele, s-a luat decizia ca scrisoare de intentie catre FMI sa fie reanalizata de Consiliul Economic si Social si sa fie adoptata de Guvern, doar cu acordul CES.

Intruniti astazi in sedinta, membrii Consiliului Economic si Social nu au reusit sa dea niciun fel de aviz pe actuala scrisoare FMI. In acesta situatie s-a ajuns dupa ce toti cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru un aviz favorabil, cei 15 reprezentanti ai sindicalistilor au votat pentru un aviz negativ, iar cei 15 membri ai patronatelor au votat pentru un aviz favorabil, dar cu modificari. Prin urmare, sedinta plenului CES a fost amanata pentru lunea viitoare.

Foto RTV

Comentarii Facebook