Ce spune primarul Emil Boc despre demolarea Crucii de pe Cetățuie


Primarul Emil Boc a comentat subiectul demolării Crucii de pe Cetățuie, așa cum a spus un arhitect.

Încă din 2001 se solicita demolarea ei, de către unii arhitecti. De asemenea, acuma există o propunere din partea celui care face planul pentru modernizarea dealului Cetățuii de a fi mutată de acolo. Lucrurile sunt foarte clare. Eu nu mă ating de simboluri, nu afectez semnificația lor. Avem alte lucruri mai importante de făcut în orașul asta. În concluzie, zona Cetatuii va fi modernizata, dar fără a fi afectata crucea. Crucea de pe Cetățuie va ramane acolo si nimeni nu se atinge de ea, pentru ca facem parte din patrimoniul nostru, al acestui oraș”, a declarat primarul Emil Boc.

Crucea de pe Cetățuie a fost dedicată jertfei eroilor martiri de la Revoluția de la 1848-1849 și a fost dezvelită în 1 decembrie 1997, fiind opera fostului primar Gheorghe Funar, la fel ca și statuia lui Avram Iancu.

Pe același loc a fost o altă cruce, din lemn ridicată de episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, dar comuniștii au demolat-o.

Primăria Cluj-Napoca vrea acum să modernizeze Cetățuia, iar Crucea trebuie să dispară pentru a pune în valoare monumentul Fortificației Vauban.

După ce subiectul a apărut public, municipalitatea a bătut în retragere. 

Comentarii Facebook