Castanii înfloriți din Parcul Ștefan cel Mare - motiv de laudă pentru Boc. În 2020 au vrut să-i taie/Activiștii au făcut și o PETIȚIE ca să fie păstrați


E campanie electorală la Cluj, perioadă în care administrația locală se laudă cu reușitele pe care le-a avut sau, mai nou, și cu cele care nu-i aparțin. Într-o postare publicată pe o rețea de socializare primarul Emil Boc prezintă o serie de fotografii cu frumoșii castani înfloriți din Parcul Ștefan cel Mare. Sunt aceeași castani pentru care activiștii civici clujeni au luptat în anul 2020 când administrația locală voia să-i taie pentru „modernizarea parcului”. 

„Cluj-Napoca: Atmosferă relaxantă sub castanii înfloriți din Parcul Ștefan cel Mare”, a transmis Emil Boc pe pagina sa de Facebook, lângă o serie de fotografii.

r.jpeg

Amintim că, Primăria Cluj-Napoca aprobase în septembrie 2020 un proiect de reamenajare a parcului Ștefan cel Mare, din spatele clădirii Teatrului Național și a Operei Române. Proiectul prevedea ca jumătate din suprafața parcului să fie pavată sau asfaltată și 30 de arbori maturi să fie tăiați. Societatea civică însă s-a opus vehement. 

Cetățenii orașului Cluj-Napoca au cerut Primăriei să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi.

A fost formulată chiar și o petiție în acest sens: 

„Parcul Ștefan cel Mare este singurul spațiu cu adevărat verde din arealul Piața Unirii-Piața Avram Iancu-Piața Cipariu, ale căror modernizări recente au redus spațiul verde și de umbră.

Copacii maturi din acest parc și umbra acestora sunt un refugiu și o barieră în calea poluării și a zgomotelor produse de traficul extrem din zonă, precum și a temperaturilor ridicate din timpul verii. Spațiile de joacă și cu aparate sport cu care este dotat parcul sunt singurele umbrite din zona centru, motiv pentru care sunt foarte frecventate și îndrăgite. 

Înlăturarea copacilor maturi, chiar dacă vor fi înlocuiți cu arbori tineri, ar însemna o diminuare a efectelor benefice oferite de acest parc. Cele 30 de specii existente sunt naturalizate și și-au format un mic ecosistem, care este apreciat de toți cei care îl frecventează, oameni, păsări, animale. Pentru toate aceste motive, cerem modernizarea responsabilă a parcului Ștefan cel Mare, cu intervenții minime asupra ecologiei existente”, se arăta în petiția „NU tăiați arborii din parcul Ștefan cel Mare(Cluj-Napoca)” din anul 2020. 

Comentarii Facebook