Camatarii ar trebui sa faca inchisoare, propune deputatul clujean Mircia Giurgiu


Camatarii ar trebui sa faca inchisoare, indiferent de dobanda ceruta, sustine deputatul clujean Mircia Giurgiu, care va deoune in Parlament un proiect de lege impotriva celor care dau bani imprumut cu dobanda.

Giurgiu a declarat ca foarte multi clujeni i s-au plans ca au cazut victime camatarilor si dupa ce au imprumutat bani nu au mai putut returna si si-au pierdut bunurile. JNu putini au fost cei care au fost si batuti si amenintati de camatarii nemultumiti ca "clientii" le fac probleme.

"In sensul prezentei legi, prin camata se intelege dobanda excesiva pe care o ia camatarul pentru sumele date cu imprumut. Prin camatar se intelege persoana care da imprumuturi banesti in schimbul unei camete. Darea de bani cu dobânda, ca indeletnicire, de catre o persoana fizica neautorizata, se pedepseste cu inchisoare de la un an la trei ani", prevede noul proiect de lege.

Pedeapsa pentru camatarii prinsi incepe de la un an si ajunge pana al 3 ani.

Deputatul Mircia Giurgiu sustine ca unii oameni fug de toata birocratia din banci si apeleaza la camatari pentru ca a obtine cat mai rapid banii mult doriti.

"Fara giranti si multitudinea de acte pe care le solicita banca, anunturile de la mica publicitate prin care se ofera imprumuturi cu dobanda mica, nespecificandu-se daca pe luna sau pe an, par, la prima vedere, ispititoare, devenind o solutie salvatoare pentru nevoiasi. Persoanele care imprumuta bani pot oferi chiar si iluzia seriozitatii", se arata in expunerea de motive atasata proiectul de lege.

Mircia Giurgiu va depune proiectul in Parlament luni, 4 mai.

Comentarii Facebook