Miercuri 24 Aprilie

Boc: ”Cât sunt eu primar, nu mă voi atinge de statuia lui Avram Iancu”

 

Primarul Emil Boc le-a răspuns oamenilor de cultură, care au cerut demolarea statuii lui Avram Iancu din Piața cu același nume.

 

Cât sunt eu primar, nu mă voi atinge de statuia lui Avram Iancu”, a declarat primarul Emil Boc.

 

Un grup de sculptori, artiști plastici și reprezentați ai Academiei de Artă au cerut ca statuia lui Avram Iancu să dispară din piață, pentru că strică estetica zonei.

 

Statuia lui Avram Iancu din Cluj Napoca a fost contestată încă din momentul în care a fost jurizat proiectul. 

 

Prorectorul Academiei de Arte, sculptorul Radu Moraru, a declarat că mantia pe care o poartă Avram Iancu nici nu e specifică perioadei de la 1848, sabia ar fi trebuit inlocuită cu 2 pistoale. Nici mâna întinsă în față nu este reprezentativă. 

 

Istoricul de arta Nicolae Sabău admite că locul statuii nu era în Piața Avram Iancu, pentru că ar fi avut nevoie de un spatiu mult mai larg, care sa o puna in valoare.

 

Statuia lui Avram Iancu a fost realizata in 1995 de sculptorul Ilie Berindei, stabilit in Elvetia. 

 

Artistul plastic Ioan Sbârciu a declarat la finalul ultimei ședințe a Consiliului Local că statuia lui Avram Iancu nu va putea fi niciodată demolat. ”Singura varianta ar fi ca, mai intai sa faci o noua statuie a lui Avram Iancu, de dorit de un artist de marca, dupa care sa prezinti statuia gata realizata in spatiul public si abia apoi sa inlocuiesti actuala statuie, careia trebuie sa i se gaseasca un alt loc unde sa fie amplasata”, a spus Sbârciu.

 

În opinia arhitectului șel al Primariei, Ligia Subțirică, propunerea fostului rector al Universitatii de Arte, Ioan Sbarciu, este singura varianta plauzibila prin care actualul monument ar putea fi inlocuit.

 

Sculptorii si arhitectii care doresc o noua statuie a lui Avram Iancu susțin că aceast lucru ar trebui făcut înainte de anul 2021, mai ales dacă Clujul va câștiga titlul de Capitala Culturala Europeana.

Comentarii Facebook