Boc a evitat protestele de la Cluj, de pe Kogălniceanu, dar s-a dus la Bruxelles să ia ”pulsul”: Să înțeleg exact revendicările fermierilor


Primarul Clujului a anunțat că a participat, joi, 1 februarie, la protestul fermierilor din fața Parlamentului European de la Bruxelles. În mod ironic, edilul a spus că a vrut să ia pulsul, dar la protestele de pe strada Kogălniceanu nu a participat, evitândule. 

Întotdeauna când se întâmplă un eveniment de o asemenea amploare, încerc să-mi fac propria imagine. Nu să fiu influențat de unii sau de alții. În consecință, m-am dus acolo în piață, între fermieri, între greviști, ca să prind pulsul și să înțeleg exact revendicările lor. Din punctul meu de vedere, concluziile ar fi următoarele: fermierii nu sunt anti-europeni. Oamenii aceștia nu sunt împotriva Europei și a Uniunii Europene.

Pe bună dreptate, ei și-au cumpărat tractoarele cu care au fost la Bruxelles, în ceea mai mare parte pe bani europeni. Pe de altă parte, primesc foarte multe subvenții din partea UE. Ei nu au dimensiuni extremiste, nu vor distrugerea Uniunii Europene. Totuși, fermierilor le-a ajuns cuțitul la os. Un cumul de factori, de la creșterea prețurilor, la criza cerealelor din Ucraina, la relația cu alte state din afara UE, pur și simplu i-a pus în situația de a ajunge în pragul falimentului.

Deci problema lor este reală. Deja Uniunea Europeană a anunțat ieri, prin Ursula von der Leyen, un anumit set de măsuri care va urma parcursul legal de aprobare. Fermierii vor avea sprijin financiar și legislativ din partea structurilor UE. Eu cred că întotdeauna cea mai bună politică este și rămâne politica rezolvării problemelor oamenilor. Să știți că protestul s-a terminat exact când trebuia să se termine. Acei oameni au arătat un anumit respect. Vocea lor a fost auzită cred eu. Europa este soluția la problemele fermierilor”, a declarat Emil Boc, la Ziua Live.

Protestele de la Cluj, din vara și toamna anului 2023, de pe strada Kogălniceanu și Universității, au fost ignorate cu brio de primarul Emil Boc. Atunci, nu a fost determinat să meargă să discute cu protestatarii pentru a vedea ce își doresc, preferând să organizeze o dezbatere cât mai departe de locul dezastrului.

Protestele din 2023 au pornit după ce Primăria a vrut să scoată copacii de pe strada Universității, iar societatea civilă s-a opus. 

Comentarii Facebook