Blocul între case de pe Viilor 16, la o nouă încercare de aducere în legalitate. Vecinii au făcut plângere

 

Blocul între case, ridicat pe strada Viilor 16, revine în actualitate o dată cu o nouă încercare de aducere în legalitate prin emiterea unui certificat de urbanism pentru demolarea parțială a imobilului.

 

Vecinii au făcut o plângere împotriva Direcției de Urbanism din cadrul Primăriei, ”cu solicitarea noastră de a anula Certificatul de Urbanism emis abuziv și fără respectarea mai multor prevederi legale în vigoare de către angajații Primăriei Cluj-Napoca”.   

 

Emil Boc a declarat, joi seara, în emisiunea Știri de Cluj LIVE că acest caz va fi tranșat după ce va exista o decizie a instanței. ”E în instanță cazul și sper să se poată rezolva. S-a depășit limita din autorizație și numai în instanță se mai poate rezolva ceva. Dacă autorizația a fost emisă cu încâlcare o anulează, iar dacă s-a construit în plus la fel”, a spus Emil Boc. 

 

La adresa str. Viilor nr 16 din Cluj Napoca a fost construit un bloc între case. Autorizația de construire nr. 1014/2007 emisă de Primăria Cluj Napoca a fost anulată definitiv și irevocabil de Curtea de Apel Cluj în 22 noiembrie 2010 datorită nerespectării de proiectant, arhitectul Mircea Dinculescu, a prevederilor legale în vigoare. De atunci și până în prezent, proiectantul Mircea Dinculescu și beneficiarul Chiorean Bazil au avut mai multe tentative de a trece din ilegalitate în legalitate blocul construit între case. Cea din 28 martie 2012 a ajuns chiar și în presă când în ședința CTATU au fost expuse spre dezbatere planșe tehnice aferente blocului ilegal deși dosarul nu era legal înscris pe ordinea de zi. În prezent la Tribunalul Cluj decurge un proces, având ca obiect demolarea blocului ilegal construit pe Viilor 16.

 

În ciuda opoziției noastre de a se autoriza o ilegalitate, angajații de la Direcția de Urbanism din Primaria Cluj Napoca au reușit să comită o nouă ilegalitate. Am fost informați că pentru amplasamentul situat pe str. Viilor nr. 16 a fost emis un al treilea Certificat de Urbanism,  nr. 2246/09.07.2012 ”avand ca scop demolare partiala constructie edificata in baza AC nr. 1014/2007 anulata in instanta in vederea incadrarii constructiei in prevederile Regulamentului de urbanism aferent UTR=L3a”, a declarat Tiberiu Ioanovici, care locuiește în apropierea blocului.

 

Acesta arată că acordarea celui de-al treilea Certificat de Urbanism nu se putea face fără încălcarea legii. ”În 2007, angajații Primăriei ”nu au observat” modul eronat în care arhitectul Mircea Dinculescu a întocmit documentația tehnică aferentă AC 1014/2007. Prețul a fost anularea AC de către Curtea de Apel după 2 ani și jumătate petrecuți în instanță. A fost cineva din Primărie tras la răspundere pentru modul cum s-a instrumentat dosarul AC 1014/2007 al arhitectului Dinculescu și al beneficiarului Chiorean Bazil?

 

În 2011, angajații Direcției Urbanism instrumentează al doilea Certificat de Urbanism nr. 1821/2011 emis pentru blocul construit în 2008 de familia Chiorean. Cu toate că angajații de la Urbanism știau din măsurătorile făcute în teren de angajații Direcței Control Urbanism și din raportul de Expertiza Tehnică-Judiciară din 2009 că blocul este poziționat la 4,95m față de vecinătatea cu noi, ei acceptă în documentația tehnică valoarea de 6,10m retragere posterioară minimalizând astfel încălcarea flagrantă a prevederilor PUD-ului din 2007 care impunea retragere posterioara minimă de 6,40m. A fost cineva tras la răspundere pentru că nu și-a făcut profesionist îndatoririle de serviciu în verificarea dosarului CU nr 1821/2011 al familiei Chiorean și al arhitectului Dinculescu?”, se întreabă Ioanovici.

 

În 2012, Direcția Urbanism din Primăria Cluj instrumentează și emite un al treilea Certificat de Urbanism nr. 2246/09.07.2012, de data aceasta încălcând prevederile OUG nr. 7/2011, ignorând prevederile obligatorii ale PUD 14881/2007 perfect valabil și în vigoare pentru parcela de pe Viilor nr. 16 și creând premizele pentru ca familia Chiorean și arhitectului Dinculescu să depună o documentație tehnica care să ”respecte” mult mai indulgentele prevederi generale ale RLU pentru UTR=L3a și nu prevederile PUD în vigoare! Prin emiterea Certificatului de Urbanism nr.  2246/2012 unii angajați din Direcția Urbanism din Primăria Cluj facilitează intrarea în legalitate în 2012 a unei construcții ilegale din 2010! Asistăm la o bătaie de joc, la o interpretare discriminatorie a legii după bunul plac al acestor angajați ai Direcției de Urbanism. O demolare parțială implică automat ideea că partea care rămâne nedemolată este în conformitate cu legea. Cum poate Direcția Urbanism să instrumenteze o solicitare de CU pentru demolare parțială al cărui obiect principal, cladirea edificată, este în afara legii din 2010 iar soluția propusă NU satisface rigorile legale pentru aducerea în legalitate ? Ce interes privat este favorizat ? De ce pentru unii constructori acești angajați a-i Primăriei NU POT ZICE ”NU”?”, a mai subliniat clujeanul.

 

Blocul dintre case, ridicat ilegal pe strada Viilor 16, "strecurat" sub nasul arhitectilor din Comisia de Urbanism

Comentarii Facebook