Vineri 11 Octombrie

Bărcile cu motoare tradiționale, interzise pe Tarnița și Beliș. Ce ambarcațiuni sunt permise pe lacurile clujene - VIDEO


Ministrul Transporturolor, Lucian Bode, a anunțat că a fost modificată legea care reglementa navigația pe lacurile Beliș și Tarnița. Astfel, sunt interzise ambarcațiunile cui motoare pe motorină sau sau benzină. 

În ședința din 31 august a fost aprobată hotărârea ”pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României”.

În ceea ce privește, cel de-al doilea proiect adoptat în ședința de Guvern, el vizează reglementarea navigației pe lacurile Fântânele și Tarnița din județul Cluj. Ca urmare a solicitărilor societății civile și ale parlamentarilor din județul Cluj, reprezentanți ai tuturor partidelor, am analizat problematica și am aprobat o modificare la Hotărârea Guvernului nr. 665/2008 pentru stabilirea nominală şi pe porţiuni a căilor navigabile interioare ale României, în urma căreia a fost interzisă navigația pe cele 2 lacuri, cu excepția ambarcaţiunilor propulsate prin forţă umană, eoliană, precum și a celor propulsate cu motoare electrice. 

În ceea ce privește activitatea de supraveghere şi control, aceasta se organizează de către Consiliul Judeţean Cluj, cu avizul Autorităţii Navale Române.

Prin astfel de reglementări, Guvernul Ludovic Orban se ține de cuvânt și accelerează proiectele de investiții și crează cadrul legal pentru problematici de interes pentru cetățeni”, spune Bode.

Mingea este pasată acum în brațele lui Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, care trebuie să facă ordine și să taie în carne vie în interesele locale. Foarte multe cabane de la Tarnița și Beliș sunt deținute de oameni bogați și influenți din Cluj, politicieni și afaceriști, astfel că rămâne de văzut cât de repede se va organiza navigația pe lacuri. Guvernului i-a luat 10 luni să emită o hotărâre pentru a modifica Hotărârea Guvernului nr. 665/2008, astfel că lucrurile ar putea tărăgăna mult mai mult timp.

Lacul Tarnița este acum un adevărat rai pentru îmbogățiții Clujului, care și-au amplasat pontoane plutitoare cu motoare cu ardere internă (pe motorină sau benzină), bărci sau skijeturi, iar lacul arată ca o stațiune de agrement. Pe suprafața apei se văd pete de carburanți, semn că lacul este tot mai poluat, deși ar trebui să fie protejat, fiind sursa de apă a Clujului. 

În plus, nimeni nu știe care este situația cabanelor din zonă și a deversărilor de dejecții în apa lacului, sau ce efect are betonarea masivă a malurilor în zona proprietăilor private. 

Lupta împotriva pontoanelor ilegale și a ambarcațiunilor cu motor care poluează lacul Tarnița a început în vara anului trecut, la inițiativa a doi deputați, Horia Nasra și Adrian Dohotaru. Prefectul Clujului de la acea vreme, Aurel Cherecheș, și subprefectul Alin Danci au făcut demersuri la instituțiile care ar fi trebuit să se lupte pentru ca apa să fie curată, în speță la Administrația Bazinală Someș Tisa, dar și la Ministerul Transporturilor. 

Între timp, Aurel Cherecheș și Alin Danci au fost schimbați, dar au dus proiectul până pe masa ministrului Transporturilor. ”Îi felicit pe toți care au lucrat la acest proiect. Cu toții avem un succes, dar cel mai mare succes va fi al clujenilor care se vor putea bucura de lacurile Tarnița și Beliș fără poluare, prin scoaterea de pe apă a motoarelor cu ardere internă. Vor fi permise numai motoarele electrice și ambarcațiunile cu vâsle sau vele, ceea ce va crește frumusețea locului”, a spus Aurel Cherecheș.

Acesta solicită de urgență Consiliului Județean Cluj să se pună pe treabă și să realizeze regulamentul de navigație și să verifice la punerea în aplicare a legii.

Mă bucur să văd că la aproape un an de zile de când am propus Ministerului Transporturilor reglementarea navigației pe lacurile Tarnița și Beliș, acestă inițiativă civică a prins contur. Eliminarea haosului și a poluării deschid calea spre un altfel de turism în zonă. Sper că se vor găsi soluții viabile prin care să se pună în valoare aceste zone, în concordanță cu restricțiile impuse. Mulțumesc echipei din cadrul Instituției Prefectului Cluj și colegului meu Ioan Aurel Cherecheș, munca noastră nu a fost in zadar. Este o victorie a clujenilor”, a spus și fostul subprefect al Clujului, Alin Danci.

Comentarii Facebook