Avocata clujeană Laura Elena Chiorean, secretarul general al MAE, acuză grupurile de agitatori pentru dezastrul din diaspora de la alegeri


Ministerul Afacerilor Externe susține că au fost grupuri de agitatori care au generat dezastrul din diaspora din 26 mai, când mii de românii nu au putut vota.

În anumite cazuri, cum ar fi în Italia, forţele de ordine i-au recunoscut ca fiind participanţi şi la alte acţiuni violente”, a precizat secretarul general MAE, Laura Elena Chiorean, conform Agerpres.

Au fost raportate de misiunile noastre diplomatice incidentele care se refereau fie la grupurile de agitatori, care au făcut propagandă electorală în secţiile de votare, interzisă prin articolul 64 din Legea 208/2015, acţiuni violente de limbaj şi injurii care au fost adresate membrilor corpului diplomatic, cazuri de violenţă fizică, agresarea membrilor comisiei, folosirea de obiecte contondente pentru a intra în secţiile de votare sau sediile oficiilor diplomatice”, a declarat Laura Elena Chiorean.

Secretarul general a mai susținut că în secţiile organizate la institutele culturale din Viena, Graz sau Linz cetăţeni aflaţi la coadă au forţat uşile la ora închiderii. ”La Salzburg la fel, la secţiile din Belgia o parte din cei prezenţi au scandat violent şi au proferat ameninţări, inclusiv ameninţări cu moartea la adresa membrilor corpului diplomatic. Au existat şi în Belgia grupuri de agitatori, precum şi unele persoane aflate în stare de ebrietate care incitau la violenţă şi ură. La secţia din Nicosia, la închiderea aplicaţiei, un grup de aproximativ 100 de persoane, majoritatea bărbaţi, dintre care câţiva în stare de ebrietate, au refuzat să părăsească curtea ambasadei încercând să scandeze sloganuri antiguvernamentale şi anti ambasadă, au lovit uşa principală, au ameninţat şi înjurat. La secţia din Copenhaga, la ora închiderii secţiei de votare, sute de alegători au început să arunce cu pietre în geamurile ambasadei, au lovit în mod repetat uşile misiunii”, a susţinut ea.

În Parlament lucrează deja o comisie de anchetă pentru investigarea presupuselor nereguli și fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai. 

Comentarii Facebook