Aviz pentru Hidrocentrala de un miliard de euro de la Tarnita-Lapustesti!


Consiliul Judetean Cluj a eliberat avizul prealabil pentru intcomirea documentatiei "PUZ Centrala Hidroelectrica prin acumulare si pompaj – Tarnita – Lapustesti – investitie de interes national".

In 3 august 2009, Consiliul Judetean Cluj a eliberat Certificatul de Urbanism pentru demararea acestei investitii. Zona vizata, un teren in suprafata totala de 1.446.600 mp, se afla pe teritoriul administrativ al comunelor Capusu Mare, Rasca, Gilau si Marisel, in extravilanul localitatilor. Aici urmeaza sa fie construite o cariera de piatra, captari, aductiuni, centrala propriu-zisa, lac de acumulare, constructii amplasate suprateran si subteran, in functie de solutia constructiva adoptata.

Reprezentantii CJ Cluj sustin ca "prin PUZ vor fi reglementate delimitarea zonei aferente intregului obiectiv si se vor impune masuri clare in vederea atenuarii impactului aspupra mediului (terenul se afla partial in zona protejata de interes judetean 'Lacul Tarnita', in zona protejata ZP0 si ZP1). Prevederile documentatiei PUZ se vor corela cu prevederile Regulamentului local de urbanism al zonei protejate, in vederea respectarii regimului de protectie existent. Totodata, prin PUZ se vor prevedea masuri necesare pentru prevenirea unor dezastre ecologice si se vor prezenta solutiile de refacere a echilibrului natural al zonei, insotite de un grafic de realizare al acestora. Vor fi stabilite modalitatile de protejare a zonelor locuite (localitatea Lapustesti si colonia Marisel), precum si de evitare a blocarii si deteriorarii drumurilor publice. in zona carierei de piatra se vor prevedea amenajari de perdele verzi de protectie pentru stabilizarea versantilor, cât si pentru reducerea impactului vizual".

 

Investitia totala ar urma sa se ridice la un miliard de euro.

 

Citeste si...

Deloitte va selecta firmele care vor construi Hidrocentrala Tarnita-Lapustesti, de 1 miliard de euro

Centrala de un miliard de euro de la Tarnita-Lapustesti va functiona din iulie 2017

Comentarii Facebook