„Austria are această viziune asupra Schengen: Croţia, da, România şi Bulgaria, încă nu”. Cele două state vor fi lăsate pe dinafară cel puțin încă 6 luni


Opoziția condusă de Austria va împiedica România și Bulgaria să obțină un vot pozitiv privind intrarea în Schengen, spun surse diplomatice europene, citate de Reuters, În schimb, se așteaptă ca cele 26 de state membre să primească Croația în spațiul de liberă circulație

În Consiliul JAI trebuie să existe vot în unanimitate pentru ca o țară candidată să poată adera la Schenen. Având în vedere veto-ul Austriei privind Bucureștiul și Sofia, cele două state vor avea parte de o dezamăgire, precizează Reuters. 

Croația se poate aștepta la o decizie pozitivă, dar România și, mai ales, Bulgaria nu vor putea adera încă la Schengen”, a declarat un diplomat european. „Vor fi lăsate pe dinafară cel puțin încă o jumătate de an sau un an înainte de a putea reveni asupra problemei”, adaugă acesta.

Pe ultima sută de metri, politicienii români fac orice să convingă Austria să accepte intrarea țării noastre în Schengen. Ministrul Bode a declarat, în această dimineață, că va solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen, iar țara noastră este pregătită să accepte orice compromis. 

Ultimele negocieri dinaintea votului în Consiliul JAI

România este susţinută de toate celelalte state membre şi de organismele europene. Până şi Parlamentul olandez a votat în favoarea aderării României, deşi iniţial adoptase o rezoluţie negativă. Aşadar, Austria a rămas singură nu numai împotriva României, ci împotriva tuturor.

Cancelarul Austriei susţine că România nu trebuie primită în Schengen pentru că frontierele noastre lasă să treacă migranţi spre Vest, chiar dacă datele oficiale îl contrazic. „Avem mii de oameni care trec graniţele, nimeni nu ştie de unde vin şi cine sunt, dacă sunt înarmaţi sau nu, dacă sunt traficanţi de droguri sau de persoane. Este o provocare serioasă de securitate şi, de aceea, Austria are această viziune asupra Schengen: Croţia, da, România şi Bulgaria, încă nu. Nu este o chestiune politică, ci una de securitate”, potrivit cancelarului austriac. 

Europarlamentarii români spun că totul este, de fapt, o problemă cu iz electoral în Austria. „Vorbim de o miză politică internă. Partidul de guvernământ, de dreapta, a scăzut foarte mult în sondajele de opinie, urmează alegeri regionale cu un impact foarte mare în ceea ce înseamnă stabilitatea guvernării”, explică europarlamentarul Victor Negrescu.


Comentarii Facebook