Ancheta in cazul demolarii esuate a turnului de 204 metri de la Dej


Demolarea esuata a turnului de 204 de la Dej ar putea face obiectul unei anchete. Deputatul PSD, Cornel Itu, a cerut autoritatilor statului sa verifice operatiunea derulata la Dej.

"Voi sesiza organele abilitate si voi cere infiintarea unei comisii de ancheta pentru a analiza operatiunea de demolare a turnului din Dej, unde firmele implicate au dat dovada de diletantism si amatorism, fiind raspunzatoare de esec. Firmele nu aveau asigurare pentru demolare, nu erau elaborate anterior studii de impact si de risc. Eu am cerut anterior operatiunii de demolare verificarea documentelor, atat la Garda de Mediu, cat si la Agentia de Mediu, ISU si Politia Dej. Turnul ramas in picioare nu este sigur si daca se prabuseste pune in pericol 15 firme care activeaza pe platforma industriala a Dejului, pentru ca acestea se afla la sub 300 de metri, cat e limita de siguranta", a afirmat Cornel Itu.

Deputatul PSD Cluj sustine ca esecul demolarii sporeste riscul si costurile, pentru ca acum turnul va putea fi pus la pamant numai prin "macinare mecanica".

"Ce s-a construit pe vremea lui Ceausescu s-a construit trainic si durabil. Iata ca nu poate acum sa fie demolat corespunzator. Merita sa nu fie demolat, ci sa i se dea alta destinatie", a mai declarat Cornel Itu.

Primarul municipiului Dej, Morar Costan, a declarat ca demolarea turnului de 204 metri va fi reluata zilele urmatoare cu ajutorul unei firme din Bucuresti.

 

Demolarea a fost facuta marti, 11 ianuarie, la ora 16.10, si pirotehnistii au folosit 150 de kilograme de explozibil. Turnul a fost scurtat cu 3 metri, dar nu a cazut la pamant.

Comentarii Facebook