Alianţa Maghiară din Transilvania: România trebuie să decidă dacă vrea să avanseze spre Schengen sau spre Chişinău


Conducerea Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT) cere României să decidă dacă vrea să avanseze spre Schengen sau spre Chişinău.

Partidul format la începutul lunii noiembrie prin fuziunea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi a Partidului Civic Maghiar (PCM) a considerat justificată indignarea opiniei publice româneşti faţă de veto-ul exprimat de Austria şi de Olanda joi, în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Cu toate acestea, partidul a opinat că elita politică de la Bucureşti are şi ea o mare responsabilitate în acest caz.

Dacă România ar fi investit doar jumătate din energia cu care activează pentru unirea Moldovei cu România – acţiune izvorâtă din eforturile secolului al XIX-lea de a construi un imperiu – în implementarea efectivă a integrării occidentale atât de mult dorite şi proclamate la nivelul sloganurilor politice, azi am fi avut mai multe şanse să devenim membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen”, aprecizază AMT. În opinia partidului, respingerea aderării la Schengen poate fi determinat în bună parte de faptul că România nu este dispusă să renunţe la politica vizând câştigarea de noi teritorii, numărul partizanilor unirii poate că nu a fost niciodată atât de mare în ţară ca în prezent, în timp ce Bucureştiul strânge tot mai mult legăturile cu Chişinăul, folosind miliarde de lei din impozitele pe care le reţine din regiunile locuite şi de maghiari.

”Antimaghiarismul ridicat la nivel de politică de stat, atitudinea instigatoare a preşedintelui României împotriva comunităţii noastre, precum şi atacurile continue şi metodice împotriva maghiarilor din Transilvania indică de asemenea faptul că România nu este pregătită să adere la spaţiul Schengen”, se mai arată în comunicat.

Alianța crede că am asistat la un fiasco deplorabil al afacerilor externe româneşti, deoarece a intervenit în ciuda eforturilor României de a se prezenta ca o ţară model şi ca aliatul cel mai de încredere. Potrivit AMT, ar fi de aşteptat ca ministrul de externe Bogdan Aurescu să îşi asume responsabilitatea pentru acest eşec.

Comentarii Facebook