Alexandru Cordoș propus subprefect al Clujului


Alexandru Cordoș, cercetat în mai multe dosare penale, care au fost închise de DNA, și a cărui soție a fost condamnată la închisoare pentru că cerea spăgi pentru a rezolva locuri de muncă la Spitalul Clinic Județean Cluj, este propunerea pentru funcția de subprefect al Clujului, potrivit unor surse.

Cordoș a mai fost cercetat într-un dosar pentru divulgare de informații din dosarele DNA, adică șoptea informații din dosare ajutat de finul său, ofițer DNA, iar acum trebuie să primească certificat ORNIS, pentru funcția de prefect, adică să aibă acces la informații STIRCT SECRETE. Departamentul de Informații și Protecție Internă (DGPI) analizează foarte serios fiecare candidat, pentru că subprefectul este seful structurii de securitate din cadrul Prefecturii.

Rămâne de văzut cum va trece Cordoș de certificarea DGPI, pentru că DNA Cluj a explicat, în dosarul în care îl cercetează pe Cordoș, cum acesta divulga informații clasificate.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de:

CORDOȘ ALEXANDRU, senator, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de favorizare a făptuitorului.

În cauză există elemente din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2014, suspectul Cordoș Alexandru a ajutat persoanele cercetate de procurorii anticorupție, într-un dosar penal, avertizându-le că le sunt interceptate convorbirile telefonice. Aceste informații le-a aflat de la finul său, ofițerul de poliție judiciară Tătar Valentin care, la data faptelor, lucra în cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj. De altfel, în legătură cu faptele acestuia din urmă, la data de 23 iulie 2014, a fost sesizată instanța de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției pentru săvârșirea a 3 infracțiuni, din care una în forma tentativei, de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații (vezi comunicat nr. 1094/VIII/3 din 23 iulie 2014).

Lui Cordoș Alexandru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, precizau procurorii DNA Cluj, în 2014. Comisarul șef Valentin Tătar a fost dat afară de la Direcția Națională Anticorupție Cluj, fiind prins în flagrant în timp ce divulga informații în trei dosare penale aflate pe rolul DNA, unul dintre ele referindu-se la fostul președinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu. Tătar l-ar fi atenționat pe senatorul PSD de Cluj, Alexandru Cordoș, că DNA Cluj ascultă telefoanele unor lideri politici importanți din filiala Cluj. DNA București l-a pus sub acuzare pe senatorul Cordoș, iar comisarul șef Valentin Tătar a fost condamnat la închisoare cu suspendare.

După ce soția lui a fost condamnată, Alexandru Cordoș și-a dat demisia din PSD, iar acum a revenit în partid, după schimbarea conducerii, fiind pus pe o funcție de conducere. 

Acum, aceeași conducere vrea să își ”monteze” antenele în punctele cheie ale administrației, potrivit unor surse care monitorizează atent situația, pentru că poate deveni o vulnerabilitate. Alexandru Cordoș este atât de pătat încât cu greu va trece de sita fina a serviciilor. În plus, acesta nu este nici măcar funcționar public, iar pentru acest lucru va trebui să promoveze un concurs, cât de rapid. 

După ce sunt realizați acești pași, Ministerul de Interne va propune noul subprefect spre Guvern, care va semna ca primarul.

Vom reveni cu un material și despre viitorul prefect al Clujului, un alt personaj controversat.

Controversații Alexandru Cordoș și Ștefan Dimitriu s-au reînscris în PSD Cluj pentru a întări organizația

-----------------------------
UPDATE
DNA Cluj a precizat că Alexandru Cordoș a fost scos de sub acuzare în toate cele trei dosare, în unele pentru că nu s-a putut proba că ar fi fost implicat sau pentru că faptele nu există.
Citiți mai jos răspunsul dat de DNA Cluj la cererea Știri de Cluj: 
”În dosarul mediatizat prin comunicatul  nr. 1294/VIII/3  din 17 iulie 2015 https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=6547, la data de 16.04.2019, procurorii din cadrul Direcției naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus clasarea dosarului penal sub aspectul infracțiunilor reținute în ordonanța prin care s-a dispus efectuarea in continuare a urmăririi penale față suspecții Cordoș Alexandru și Mureșan Dorin Dumitru, întrucât faptele nu există.
În ordonanța de clasare se arată că nu s-a putut stabilii, în mod indubitabil, legătura de cauzalitate dintre remiterea sumelor de bani în cauză și presupusa traficare a influenței pe care ar fi pretins că o are fostul senator pe lângă reprezentanții SISE Transilvania Nord și ai Companiei de Apă Arieș în scopul favorizării societăților comerciale administrate de Mureșan Dorin Dumitru în cadrul procedurilor de achiziție publică.
Probele administrate în cauză nu sunt suficiente pentru a conduce la punerea în mișcare a acțiunii penale față de cei doi suspecți pentru faptele reținute în sarcina acestora. La acest moment procesual cercetarea penală a fost epuizată, nefiind identificate probe certe care să susțină o acuzație credibilă împotriva celor doi suspecți.
În dosarul disjuns din cauza mediatizată prin comunicatul nr 1134/VIII/3 din 23 iunie 2015 https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=6452, la data de 03.03.2017, procurorii din cadrul Direcției naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus clasarea sub aspectul infracțiunilor reținute în sarcina inculpatului Cordoş Alexandru. 
În ordonanța de clasare se arată că nu s-a putut proba în mod cert că inculpatul Cordoş Alexandru a ajutat-o în orice mod (sprijin material sau moral) pe Cordoş Mihaiela Lucia să comită cele două fapte de trafic de influenţă reţinute în sarcina acesteia.  
La data de 15.03.2017 s-a dispus clasarea sub aspectul infracțiunilor reținute în sarcina inculpatei Cordoș Andreea Alexandra.
În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 1192/VIII/3 din 12 august 2014,  https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=5181 la data de 02.05.2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a corupției au dispus clasarea dosarului penal sub aspectul infracțiunii reținute în sarcina suspectului  Cordoş Alexandru, întrucât nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea.
Din probațiune reiese că, în ceea ce privește ajutorul dat unor persoane cercetate penal prin transmiterea de  informații clasificate, există un dubiu ce profită suspectului, ceea ce impune soluția clasării”.
Horea Șoica

Comentarii Facebook