Miercuri 24 Aprilie

Alegeri pentru şefia CSM. Ce a declarat Băsescu în şedinţa CSM


Traian Băsescu prezidează şedinţa CSM în care judecătorul Mircea Aron şi procurorul Oana Schmidt Hăineală, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, candidează la funcţia de preşedinte al CSM.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în cadrul şedinţei CSM, că astăzi în România un magistrat poate fi independent dacă vrea, arătând că România nu poate merge înainte dacă justiţia nu este independentă.

"Faptul că într-un moment de turbulenţe politice extraordinare - iulie-august 2012 - principalele instituţii ale statului au rămas în picioare îmi creează satisfacţia că ceva s-a întâmplat în justiţie, şi acest ceva înseamnă independenţa în justiţie", a spus Traian Băsescu la şedinţa CSM, potrivit realitatea.net.

Băsescu a mai atras atenţia că acest proces nu este ireversibil, pentru că independeţa în justiţie şi chiar democraţia în România nu sunt atât de consolidate. "Riscul de paşi înapoi e posibil, însă eu sper că nimeni cel puţin din justiţie nu e dispus să facă paşi înapoi în ceea ce priveşte procesul de independenţă, dar şi de eficienţă în justiţie", a adăugat preşedintele Băsescu.

"Nu-i uşor să ţii justiţia ferită de influenţă politică. Tu însuţi plăteşti uneori atitudinea de a nu lăsa oamenii politici să influenţeze justiţia (...). România nu are nicio şansă să meargă înainte, să fie o ţară în care cetăţenii să fie mulţumiţi, dacă justiţia nu va fi neinfluenţată politic, o justiţie care să aibă stăpâni doar legea şi Constituţia ţării, iar fiecare magistrat să fie convins că el este independent. Nu am întâlnit încă situaţii în care un magistrat, fie judecător sau procuror, care şi-a manifestat independenţa să suporte consecinţe. În schimb, am văzut situaţii de magistraţi care fără să le ceară nimeni au fost predispuşi să aplece urechea la influenţa politică. Asta ţine de fiecare magistrat. «Nu, nene politicianule, nu mă influenţezi». (...) Dacă nu este independent, este numai datorită voinţei lui", a mai spus Traian Băsescu.

Alina Ghica, preşedintele CSM, a declarat, la prezentarea raportului de activitate al instituţiei, că ameninţările la adresa independenţei justiţiei au fost în 2012 mai vizibile ca oricând, ceea ce înseamnă că este nevoie de un Consiliu Superior al Magistraturii mai puternic decât oricând.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a subliniat că, în contextul unor declaraţii din sfera politică de natură a aduce atingere independenţei justiţiie, CSM a avut reacţii ferme, de la apărarea reputaţiei magistraţilor, până la situaţii de sesizare a Curţii Constituţionale, adăugând că în 2012, au fost aplicate sancţiuni disuasive în cazul unor magistraţi, inclusiv în cazul unui membru al CSM suspectat de fapte de natură penală.



Comentarii Facebook