Aeroportul Cluj riscă să piardă o finanțare de 70 de milioane de euro

 

Consiliul Județean (CJ) Cluj este acuzat că nu a făcut nimic până acum pentru a atrage finanțarea europeană în valoare de 71 de milioane de euro, pentru trasportul intermodal.

 

CJ Cluj ar fi trebuit să facă diligențele pentru a rezolva probleme privind asocierea în vederea atragerii acestor fonduri. Din asociere ar trebui să facă parte CJ Cluj, Primăria Cluj-Napoca, CFR Călători și Aeroportul Cluj. 

 

Problema este că asocierea ar fi trebuit să fie semnată până în 26 februarie. 

 

Prin HCJ 30 din 28 ianuarie, s-a dat, după câțiva ani de ”lupte seculare”, acordul de principiu pentru depunerea Proiectului “Dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri și marfă la Aeroportul Avram Iancu”. Reamintesc faptul că studiile pentru infrastructura de transport intermodal, în valoare de 1.687.000 de euro, au fost finanţate din bani europeni, asistenţa financiară a CE fiind de 843.500 de euro, restul cofinanţării fiind asigurat din bugetul Consiliului Judeţean Cluj. Bani cheltuiți cu succes pe parcursul ultimilor doi ani. Până în 2050, conform Cărţii Albe a UE, toate aeroporturile trebuie să fie conectate la calea ferată. Valoarea totală a proiectului pentru infrastructura de transport modal va fi de 71-72 milioane de euro din care finanţarea europeană va fi de 60 de milioane de euro.

 

Numai că avem o mare problemă la nivel de decidenți ai CJ Cluj: termenul de depunere al proiectului este 26 februarie 2015. Iar până acum, deși de doi ani s-au cheltuit bani pentru acest Proiect, abia în 4 februarie anul curent, prin HCJ 38 s-a constituit grupul de lucru pentru întocmirea cererii de finanțare în vederea depunerii acestuia. Care grup de lucru, până azi, 23 februarie, nu s-a întrunit și nu a lucrat absolut nimic”, acuză consilierul județean Mihai Seplecan.

 

Acesta îi cere ”președintelui CJ Cluj să dispună convocarea grupului de lucru de așa manieră și eficiență încât să se depună la timp cererea de finanțare a Proiectului ”Dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri și marfă la Aeroportul Avram Iancu”.

 

De asemenea, cer lămurirea în scris a motivelor pentru care funcționarii CJ Cluj au luat hotărârea de a se opune până acum creării unei asocieri în vederea depunerii acestui Proiect - condiție esențială pentru depunerea cererii de finanțare. Cer acest lucru pentru a exista cuvinte scrise, asumate, care să ne poată da numele celor care se fac vinovați de pierderea unei asemenea investiții în cazul în care așa se va întâmpla”.

Prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan, acuză de incompetență funcționarii din Consiliul Județean Cluj și Primăria Cluj-Napoca, pentru modul în care tratează proiectul de 71 de milioane de euro de la Aeroportul Cluj. Este vorba despre proiectul de transport intermodal realizat de Aeroportul Cluj, pentru care nevoie de o asociere între Primărie, Consiliul Județean Cluj, Aeroport și CFR Călători.Prefectul a criticat dur Consiliul Județean Cluj și Primăria Cluj-Napoca pentru nesusținerea proiectului.

Comentarii Facebook