Adrian Năstase: M-au condamnat ca să mi se interzică dreptul de a candida

 

Adrian Năstase a scris pe blog că a fost condamnat la închisoare pentru a nu candida.

 

Miza condamnării mele la închisoare cu executare, în mod paradoxal, nu a fost pedeapsa principală - închisoarea, ci pedeapsa complementară - cea a interzicerii unor drepturi - respectiv ”dreptul de a alege și de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice (art. 64, lit. a, din C.P.)”, a scris Adrian Năstase. 

 

Deci, dacă instanța m-ar fi condamnat la o pedeapsă cu închisoarea mai mică de 2 ani (articolul 13 din Legea 78/2000, în baza căruia am fost condamnat stabilește limitele pedepsei între 1 și 5 ani), sau la o pedeapsă cu închisoarea, dar cu suspendare, atunci nu ar fi putut adăuga și pedeapsa complementară, deci aș fi putut candida, în continuare, la alegerile parlamentare din toamnă”, explică fostul premier.

 

Năstase l-a dat ca exemplu pe generalul Bădălan (PDL), condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare, care poate să candideze pentru un loc în Parlament.

 

Acum întelegeți, probabil, graba judecării recursului meu într-un interval de aproximativ o lună, neacceptarea unor noi probe etc. și rostul unei pedepse pe care aproape nimeni nu a înțeles-o. În orice caz, este pentru prima dată, într-o țară a Uniunii Europene - sub conducerea lui Manuel Barosso și a lui Traian Băsescu - când pentru pretinse fapte legate de alegeri, un lider politic este condamnat la închisoare cu executare. Nu s-a întâmplat așa ceva nici în cazul lui H. Kohl, nici al lui J. Chirac, nici al lui A. Juppe, nici al unor cunoscuți lideri din Italia sau Belgia”, mai spune fostul premier PSD. 

Comentarii Facebook