Duminica 28 Aprilie

Administrația Boc, o nouă încercare pentru Centura Metropolitană Cluj. A doua licitație vine cu 500 de mil. de lei în plus, după eșecul din februarie


Primar de aproape 20 ani al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc nu se poate lăuda cu proiecte majore de infrastructură. Cu toate acestea, administrația Boc face o nouă încercare pentru Centura Metropolitană a Clujului. A doua licitație pentru cei 24 de kilometri de Drum Expres ajunge acum la 4 miliarde lei, cu 500 de milioane de lei în plus față de „oferta” propusă inițial de Primărie. 

Primăria Cluj-Napoca a lansat a doua licitație pentru proiectarea și execuția centurii Metropolitane, Drum Expres cu o lungime de 24 de kilometri și alți 20 km. drumuri de legătură. La prima procedură lansată în februarie 2023, niciun constructor nu a depus ofertă, iar licitația a fost anulată, cel mai probabil ca urmare a subevaluării costurilor estimate la cel mult 3,5 miliarde lei. Acum, însă, Primăria Cluj Napoca a suplimentat contractul cu 500 de milioane de lei, iar valoarea lucrărilor este cuprinsă între 3,5 și 4 miliarde lei, scrie economedia.ro.

Trei vești bune pentru infrastructura rutieră a Clujului și pentru descongestionarea traficului 

1. Avem desemnat câștigătorul licitație pentru primul tronson al centurii metropolitane, nu avem contestații depuse, vom putea semna contractul de proiectare și execuție în perioada următoare. Denumire câștigător: Asocierea VIAROM CONSTRUCT (Leader)- Electrogrup, Valoare: 92.240.936,79 lei fără TVA, Perioadă contract: 20 luni, din care 6 luni proiectare și 14 luni execuție;

2. Tronsonul doi al centurii metropolitane intră în procedura de depunere a ofertelor: 25 septembrie 2023 este termenul pentru depunerea ofertelor. Valoare: aprox. 800 milioane euro. A fost validată in SEAP licitația pentru acest tronson. 

3. S-a desemntat câștigătorul licitației pentru conectarea Clujului la autostrada (zona Tureni). Dacă nu se depun contestații, se poate trece la semnarea contractului. Valoare: aproximativ 100 mil. euro”, a transmis vineri Emil Boc.

Centura Metropolitană Cluj-Napoca este o investiție estimată la 920 de milioane de euro care va fi realizată în 2 etape. Centura Metropolitană, proiect cu indicativ „Drum TransRegio Feleac T 35” va avea în total 42 de kilometri și o durată de realizare de 4 ani (fiecare etapă). Pe traseul principal și pe drumurile de legătură sunt prevăzute 5 tuneluri de tip cut&cover respectiv galerie cu forare subterană. Pentru prima etapă de realizare a Centurii Metropolitane este prevăzută o lungime de 23,67 km și aproape 20 de kilometri de drumuri de legătură, iar pentru etapa II 18,6 kilometri și aproape 14 kilometri drum de legătură.

Faza I – Centura Metropolitană TR 35, Sector cuprins între km 14+747 (nod 5) şi km 38+418 (nod 18) în lungime de 23,67 km şi Drumuri de legătură în lungime de 19,16 km. Ȋn cadrul  Fazei I  se consideră oportună asigurarea conectivității directe spre Spitalul Regional de Urgenţă, Spitalul Pediatric Monobloc, cât şi legătura cu DN 1N care reprezintă Varianta de ocolire Cluj Est (VOCE), prin nodul 18 (Apahida/DN 1N), ce prevede realizarea podului peste canalul Someş, soluţie ce permite extinderea pistei Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, considerate ca obiective de importanţă strategică regională.

Faza II – Centura Metrpolitană TR 35, Sector cuprins între km 0+000 (intersecţia cu DN 1-Gilău) – km 14+747 (nod 5 Floreşti) şi sector cuprins între km 38+418 (nod 18)- km 42+130 (nod 20) în lungime de 18,46 km, împreună cu Drumuri de legătură în lungime de 13,17 km.  Ȋn cadrul Fazei II se va asigura conexiunea cu Autostrada Transilvania.” Nota de Fundamentare.

Citește și: VIDEO. Boc a răbufnit în ședința Consiliului Local! Întrebat despre centură, s-a răstit la o consilieră: „Să stați ca și ghiocelul, cu capul plecat”

Comentarii Facebook