A apărut Coaliția Ardealului împotriva Clujului!: ”Aveți prea multe!” / Tișe și Boc plâng că au pierdut proiectul Cloud -ului de 31 de milioane de euro


Cloud-ul Regiunii Nord-Vest se va construi la Beclean, în Bistrița Năsăud, iar Emil Boc și Alin Tișe au luat foc, acuzând că liderii regionali s-au săturat ca toate proiectele mari să vină la Cluj.

”La întâlnirea de lucru organizată în județul Maramureș, s-a hotărât ca județul nostru să fie casa Centrului de Date pentru regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, în beneficiul a 2,7 milioane de locuitori ai României (Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Maramureș, Sălaj, Satu Mare)”, a transmis, pe Facebook, președintele CJ Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Problema este că Emil Boc miza că Cluju, ”Silicon Valley al Europei”, va atrage proiectul.

Nu o susțin, e ilogică și lipsită de claritate. Eu cred că trebuie să ne întâlnim oficial în Consiliul de Dezvoltare Regională, cu ministrul la masă, unde cu argumente, cu lucrul pe masă, să bifăm locațiile care s-au propus pentru ofertă și specialiștii să aleagă. Nu ne putem permite să ne batem jos de banii europeni. Fiecare să luăm bani pe ceea ce ne pricepem. Când ai Silicon Valley al Europei la Cluj, te duci la Beclean pe Someș. Să lăsăm pe fiecare să fie bun la ce este, cizmarul la pantofi, croitorul la haine, etc. Nu amestecăm să punem pantofar șef la IT. E caraghios. E o decizie care trebuie corectată, cu calm și argumente”, a declarat primarul Emil Boc.

Boc și Tișe reclamă Coaliâia Ardealului împotriva succesului Clujului

În 25 ianuarie 2023, Primarul Clujului, Emil Boc, și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, au trimis o adresă șefului Serviciului de Telecomunicații Speciale, prin care făceau presiuni.

Atât Consiliul Judeţean Cluj, cât şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca, dețin spații potrivite pentru realizarea unei astfel de investiții, un Cloud Regional care să interconecteze sisteme digitale ale sectorului public din regiunea Nord-Vest.

Avem rugămintea ca, în calitate de lider de parteneriat, să analizați din perspectivă tehnică și operațională decizia cu privire la poziționarea în regiune a acestui Centru Regional. Vă supunem atenţiei acest aspect, deoarece, în luna aceasta au avut loc două întâlniri de lucru ale președinților de Consilii Județene din regiunea Nord-Vest, și, din păcate, s-a coagulat o coalitie prin care s-a decis înființarea acestui centru într-un loc nepotrivit, și anume, orașul Beclean din județul Bistriţa-Năsăud, singurul argument invocat fiind că în Cluj "sunt prea multe". Considerăm că acest argument este nefundamentat și decizia privind locația trebuie luată ținând cont de aspectele de natură tehnică, logistică şi operaţională.

Serviciul de Telecomunicații Speciale este o instituție pe care Consililiul Judeţean Clui si Primăria Muncipiului Cluj-Napoca au sustinut-o, și suntem siguri că nu va construi un obiectiv de asemenea importanţă regională fără a avea o infrastructură adecvată, personal necesar calificat, și mai ales ignorând, în mod vădit, atuu-rile pe care Clujul le are ca şi centru important de IT, centru universitar, asigurând accesul la resursa umană înalt calificată. Alături de Primăria Municipiului Cluj-Napoca putem pune la dispoziție, cu titlu gratuit, spațiul necesar: clădire sau teren care să corespundă din punct de vedere tehnic solicitărilor, urmând ca locația să fie stabilită în funcție de discuțiile pe care le vom avea cu dumneavoastră. STS A zis: PA, CLUJ!”, au scris cei doi lider PNL, înfrânți de ”coaliția”potrivnică.

Scrisoarea trimisă a fost deheaba, pentru că tot Bistrița-năsăud a primit contractul. 

329314748_705270871342958_6064547831564942544_n (1).jpg

Foto: Grupul Clujul Civic


Comentarii Facebook