VIDEO - Zeci de trenuri și ambulanțe „fantomă” au fost surprinse în Belarus: „Sunt pline cu cadavrele rușilor luate de pe câmpul de luptă”


Imagini cu  morgile din sudul Belarusului pline de cadavre ale soldaților morți în Ucraina au început să se viralizeze pe internet. Cadavrele militarilor sunt transportate în Rusia cu trenuri frigorifice și avioane pe timp de noapte, ca să nu atragă atenția, potrivit Radio Free Europe.

Localnicii dintr-o localitate din Belarus au filmat ambulanțe militare care circulau prin oraș. Angajații unui spital clinic din regiune susținând că peste 2.500 de trupuri au fost deja transportate înapoi în Rusia începând cu 13 martie.

Armata ucraineană susține că au fost uciși peste 14.000 de soldați ai Kremlinului de la începutul invaziei din 24 februarie până în prezent. O estimare a serviciilor de informații americane a estimat însă că numărul soldaților ruși uciși este de aproximativ 7.000. În același timp, Ministerul Apărării din Moscova declară că mai puțin de 500 de soldați ruși au fost lichidați.

Angajații spitalelor din regiunea sudică a Belarusului descriu imagini apocaliptice în care se pot vedea morgi „arhipline”. Un locuitor din belarus a spus că „Pasagerii de la gara din Mazyr (oraș din Belarus) au fost șocați de numărul de cadavre încărcate în tren. După ce oamenii au început să filmeze, armata și le-a ordonat să șteargă imaginile”.

Un medic de la spitalul regional din Mazyr a avertizat că: „Nu sunt destui chirurgi. Cadavrele au fost transportate cu ambulanțe și încărcate în trenuri rusești. După ce cineva a făcut filmat asta și postat pe internet, cadavrele au fost încărcate noaptea pentru a nu atrage atenția”.

Pacienții spitalelor din Belarus, externați pentru a face loc soldaților ruși răniți

La un spital din localitatea Gomel, din sudul Belarusului, pacienții internați ar fi început să fie externați încă de pe 1 martie, pentru a face loc numărului mare de soldați ruși răniți în Ucraina. „Sunt atât de mulți ruși răniți acolo – este de groază. Teribil de desfigurați. Este îngrozitor să asculți gemetele lor, care se aud în tot spitalul”, a spus unul dintre pacienții externați.

Localnicii se tem de o criză a medicamentelor, folosite pentru tratarea militarilor ruși 

Un alt medic a spus că localnicii se tem că va apărea o criză de medicamente, folosite pentru tratarea militarilor ruși.

Regiunea Gomel se învecinează cu Rusia la est și cu Ucraina la sud. Orașul Gomel este cel mai mare din Belarus după Minsk și un nod important pentru comerț și transport. Președintele țării, Alexandre Lukașenko, susține războiul lui Putin și a permis desfășurarea unor unități militare rusești în țară. Un număr necunoscut de trupe rusești s-au deplasat de la Gomel spre sud, spre Kiev, capitala Ucrainei.


Comentarii Facebook