VIDEO - Un soldat ucrainean a demontat o dronă rusească. Tehnologia cu care se laudă Moscova, prinsă cu scai și improvizată cu peturi


Soldații ucraineni au desfăcut în bucăți o dronă de recunoaștere Orlan-10, prăbușită pe teritoriul țării lor, pentru a inspecta în detaliu componența aparatului rusesc. Într-un clip video publicat pe rețelele de socializare, un soldat din armata ucraineană prezintă în detaliu componența dronei cu care Rusia s-a lăudat inclusiv în videoclipurile de propagandă. 

Ne-am gândit chiar să trimitem această tehnologie 'cosmică' partenerilor noștri occidentali. Le-am trimis câteva poze și ne-au zis „asta nu are cum să fie modern, descurcați-vă voi”, spune militarul ucrainean. 

Potrivit imaginilor, drona ar avea în componenţă o cameră foto Canon care foloseşte drept sistem de prindere un scai, iar butonul de oprire/pornire a fost lipit pentru ca în timpul misiunii camera să nu se închidă. Dispozitivul foto este atașat unui circuit de care sunt prinse celelalte lentile, unul fiind un senzor termic. 

Rusia „improvizează cu ajutorul” sticlelor de plastic

Scrie 'made in Russia' dar vedem că e doar o cameră foto Canon. E prinsă cu scai”, spune soldatul, continuând să prezinte echipamentul din dotarea armatei ruse. La un moment dat, în timpul „prezentării”, soldatul se oprește și arată spre cameră o bucată ce pare a fi gâtul unui pet de plastic care are capacul prins cu un lănţişor metalic pentru a nu se pierde.

E pe bune, nu e fake. Aici scrie 'combustibil', aici scrie 'aprindere' și puteți vedea dopul sticlei, probabil o sticlă de apă minerală. După cum vedeți, Rusia nu e Rusia fără o sticlă”, spune ucraineanul.

De cealaltă parte, Rusia se laudă cu echipamentele sale, ba chiar Ministerul Apărării a realizat un filmuleţ de prezentare a dronelor Orlan-10, pe care le foloseşte în 'operaţiunea specială' din Ucraina. Dronele Orlan-10 sunt folosite pentru identificarea și categorisirea țintelor, fiind echipate cu instrumente optice și în spectrul radiației termice.

Vezi și: VIDEO - Rusia „se laudă” cu modelul de dronă care a căzut în Bistrița-Năsăud, despre care ministrul Dîncu spunea că e „o jucărie de dronă”

Drona Orlan-10 este un aparat aerian fără pilot, dezvoltat de Centrul de Tehnologie Specială din Sankt Petersburg pentru Forțele Armate Ruse. Prețul variază între 87.000 și 120.000 de dolari. Aaratul este de obicei folosit în grupuri de două sau trei, în care primul este folosit pentru recunoaștere la o înălțime de 1.000 până la 1.500 de metri, al doilea pentru război electronic și al treilea ca transponder care transmite informații către centrul de control.


Comentarii Facebook