VIDEO - Rusia „se laudă” cu modelul de dronă care a căzut în Bistrița-Năsăud, despre care ministrul Dîncu spunea că e „o jucărie de dronă”


Într-o filmare, ministrul rus al Apărării prezenta drona multifuncțională  Orlan-10, folosită în războiul din Ucraina pentru culegerea de informații. O dronă similară a căzut în urmă cu puțin timp în comuna Dumitra, județul Bistrița-Năsăud, și era numită de ministrul Apărării Dîncu „o jucărie de dronă”.

Ministrul rus al Apărării a făcut un film de prezentare pentru drona multifuncțională Orlan-10, pe care rușii ar folosi-o în războiul din Ucraina pentru culegerea de informații.

Dronele Orlan-10 sunt folosite pentru identificarea și categorisirea țintelor, fiind echipate cu instrumente optice și în spectrul radiației termice: „Echipajele înregistrează constant și retrimit pozițiile forțelor armate ucrainene. Inamicul se ascunde în zonele civile, folosindu-se drept 'scuturi umane', poziții de luptă în zonele rezidențiale”, susține în filmulețul prezentat de hotnews.ro, ministerul rus al Apărării.

O dronă Orlan-10, neinscripționată a căzut de curând în Dumitra. Aceasta era catalogată de ministrul Apărării Vasile Dîncu drept „o jucărie de dronă”, veche și inofensivă.

Nu este o dronă foarte mare, este o jucărie de dronă, un metru și ceva are anvergură. Este o dronă de cercetare-informații, probabil, a fost identificat tipul. Nu este, cum a început propaganda rusă, cu explozibil. (…) Evident, nu știm de unde este. Este de fabricație sovietică, n-a fost folosită și nu există în dotarea armatelor în acest moment, era scoasă din uz după 1989”, preciza Vasile Dîncu, la mijlocul lunii martie, la o zi după ce a căzut drona în Bistrița-Năsăud.

Vasile Dîncu despre drona căzută în România: „Am crezut că e o glumă”

La început eu am crezut, fiind în Bistriţa, fiindcă zona în care a căzut e aproape de locul unde m-am născut eu, la câteva localităţi distanţă, m-am gândit că este o glumă a unui club de aeromodele din zona Bistriţei, pentru că acolo am avut aeromodelişti foarte buni şi ştiu că sunt foarte hâtri oamenii din zonă şi m-am gândit să nu fie vreo glumă. Nu era o glumă, totuşi. Pe mine m-a anunţat un sătean care mă cunoaște, m-a anunţat direct, atunci când s-a întâmplat, şi prima dată am crezut că este o glumă”, a declarat Vasile Dîncu.

Nu am avut decât elemente esenţiale legate de ce poate să facă, maxim, poate să culeagă informaţii, nici nu are o anvergură prea mare şi este şi foarte veche, e greu de racordat la sistemele de astăzi”, a mai spus Dîncu.


Comentarii Facebook