VIDEO - Un avion a intrat neautorizat în spaţiul aerian al României. A fost urmărit până a ajuns în Bulgaria. „F-16 e, frate! De luptă!”


Un avion de mici dimensiuni a alertat, aseară, miercuri, 8 iunie, aviația militară din România. Aeronava a venit din Ungaria deja urmărită de două avionae de vânătoare maghiare și a fost escortată în spațiul nostru aerian de patru avion F-16  până a ajuns în Bulgaria. În tot acest timp, cele două persoane din aeronavă au refuzat să se identifice, în ciuda somațiilor repetate. 

Aeronava neautorizată, cu două persoane la bord, a traversat ilegal, într-o oră și jumătate, spațiul aerian  a patru țări. În jurul orei 17:30 , avionul a decolat din Debrețin, Ungaria. A intrat în spațiu aerian al României la ora 17:49, mergând pe traiectul Oradea – Caransebeș - Drobeta Turnu Severin. Pentru scurt timp a survolat și pe teritoriul sârb, reintrând apoi în România. Iar la ora 19:09, aeronava a intrat în spațiul aerian bulgăresc. 

 Aeronava neidentificată, urmărită de avioane militare

Mai multe filmări de amator par să surprindă momentul în care aeronava este urmărită de avioanele militare:

 - F-16 este. De luptă!

 - Ăla se auzea aşa!

Zborul nu a fost anunţat, motiv pentru care, la opt minute de la decolare, încă pe teritoriul Ungariei, avionul a fost inteceptat de două aeronave militare maghiare. Acestea au urmărit nava până în spaţiul aerian românesc, fără să poată lua legătura cu cele două persoane aflate la bord.

Ţinta a fost preluată de alte două aeronave militare, F-16 de data aceasta, ale forţelor aeriene ale SUA care la acel moment se aflau în zbor în spaţiul aerian al României, în misiune de patrulare”, a declarat purtătorul de cuvânt MapN, Costi Spânu, potrivit observatornews.ro.

Avionul „nu a manifestat în niciun moment comportament ostil”

Pe tot parcursul zborului, avionul a mers la altitudine joasă. Avea radioul închis. Nu a răspuns nici la semnalele luminoase de identificare ale aeronavelor de interceptare.

Un motiv pentru care avioanele de vânătoare nu au tras nici măcar focuri de avertizare. La ora 18:36, cele două aeronave F-16 americane s-au retras, misiunea de interceptare fiind preluată de alte două avioane F-16, aparţinând forţelor aeriene române.

Acum, autorităţile bulgăreşti caută aeronava la sol, în perimetrul în care ar fi putut ateriza.


Comentarii Facebook