VIDEO - Mărturii dramatice după cutremurul devastator din Turcia: „Nu am simțit niciodată așa ceva în cei 40 de ani pe care i-am trăit”


Mărturii dramatice ale oamenilor din sudul Turciei, care au trăit cu groază cutremurul din dimineața zilei de luni, 6 februarie, au început să apară. Mai mulți localnici și-au descris teama și confuzia în urma cutremurului care a avut loc la primele ore ale dimineții în Turcia.

Jurnalistul Eyad Kourdi, care locuiește în Gaziantep și se afla la părinții săi când a avut loc cutremurul spune că „s-a simțit ca și cum nu se va termina niciodată”. Lucrurile din casă au căzut de la locul lor.

Când zguduitul s-a oprit, Kourdi și părinții săi au ieșit din casă încă îmbrăcați în pijama, povesteşte acesta. Ei au așteptat afară, în ploaie, timp de aproximativ 30 de minute, înainte de a-şi face curaj să se întoarce înăuntru pentru a-şi lua haine și cizme. Kourdi a spus că au existat până la opt replici „foarte puternice” în mai puțin de un minut după cutremurul cu magnitudinea de 7,4.

Imagini care vă pot afecta emoțional!

Asemenea lui, mulți dintre vecinii săi au ieşit din case în urma seismului, notează CNN

În sudul și centrul Turciei au fost resimțite replici puternice. La aproximativ 11 minute după ce a avut loc cutremurul principal, cea mai puternică replică de 6,7 grade a lovit la aproximativ 32 de kilometri (20 mile) nord-vest de epicentrul cutremurului principal. O altă replică intensă cu o magnitudine de 5,6 s-a produs apoi la 19 minute după cutremurul principal.

„Acum suntem cu toții îmbrăcați și stăm la ușă”

Tablourile au căzut de pe pereții casei”, a declarat Samer, un rezident al capitalei Siriei, Damasc, pentru Reuters. „M-am trezit îngrozită. Acum suntem cu toții îmbrăcați și stăm la ușă”, a declarat o femeie. „Nu am simțit niciodată așa ceva în cei 40 de ani pe care i-am trăit”, a declarat un alt bărbat pentru Reuters.

Toată lumea stă în mașinile lor sau încearcă să conducă în spații deschise departe de clădiri”, „Îmi imaginez că nicio persoană din Gaziantep nu este în casele lor acum”, sunt doar câteva mărturii ale localnicilor. 

Un alt bărbat din Pazarcık a spus că familia lui s-a trezit din cauza șocurilor puternice, iar apoi au așteptat răsăritul soarelui pentru a evalua pagubele. „Sunt clădiri distruse în jurul meu, sunt case în flăcări. Sunt ziduri care se risipesc. O clădire s-a prăbușit la doar 200 de metri de locul în care mă aflu acum”, a spus Nihat Altundağ, într-un raport al The Guardian.

Oamenii sunt toți afară, toți cu frică”,a completat un alt martor al tragediei care a zguduit, la propriu, Turcia şi Siria.

România trimite o echipă RO-USAR, personal specializat de intervenție în situații de criză din cadrul Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul din noaptea de duminică, 5 februarie, spre luni, 6 februarie, potrivit unei decizii CNSU. 

Citește și: România trimite salvatori în Turcia, după cutremurul de 7,8 care a distrus sudul țării. Sute de oameni și-au pierdut viața

Sursa foto: CNN

Comentarii Facebook