România trimite salvatori în Turcia, după cutremurul de 7,8 care a distrus sudul țării. Sute de oameni și-au pierdut viața


România trimite o echipă RO-USAR, personal specializat de intervenție în situații de criză din cadrul Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul din noaptea de duminică, 5 februarie, spre luni, 6 februarie, potrivit unei decizii CNSU. 

În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi, luni, 6 februarie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU. Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora”, a anunțat Executivul. 

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. 

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin. Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă. România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență”, se menționează în comunicat. 

Cutremur devastator în Turcia și Siria. Sunt peste 500 de morți și mii de răniți, zeci de clădiri s-au prăbușit

Sute de oameni au murit în Turcia și Siria și aproape 2000 au fost răniți, după ce un cutremur de magniturdine 7,8 a lovit sud-estul Turciei, în noaptea de duminică spre luni, potrivit agenției de gestionare a dezastrelor, citată de CNN.

Mai multe clădiri au fost puse la pământ şi sute de oameni au fost prinşi sub dărâmături. Misiunea de căutare a victimelor este în desfășurare, astfel încât bilanțul s-ar putea modifica

Sursa foto: Observator

Comentarii Facebook