VIDEO/FOTO - Suporterii marocani s-au bătut cu poliția la Bruxelles, după ce naționala Marocului a învins Belgia la Cupa Mondială


Poliția belgiană a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene în timpul înfruntărilor de stradă cu suporterii marocani, la Bruxelles, după ce naționala de fotbal a Belgiei a pierdut contra Marocului, 0-2, meciul de la Cupa Mondială din Qatar, scrie News.ro.

Sute de oameni s-au adunat în centrul orașului Bruxelles pentru a sărbători victoria Marocului asupra Belgiei, dar ceea ce trebuia să fie o sărbătoare a degenerat complet. „Câteva zeci de persoane”, potrivit comunicatului emis de poliția din capitala Belgiei, „au distrus mobilierul stradal și au intrat în confruntări cu forțele de ordine”.

Chiar înaintea încheierii meciului, zeci de oameni, dintre care mulţi aveau capetele acoperite cu glugi, au ajuns în centrul oraşului şi s-au confruntat cu poliţia, lucru care a compromis siguranţa publică, potrivit polițiștilot belgieni. 

Forţele de ordine au raportat că manifestanţii, mulţi dintre ei înarmaţi cu bastoane, au răsturnat o maşină şi au incendiat-o, au folosit echipamente pirotehnice şi au distrus un semafor. „Un jurnalist a fost rănit la faţă de articificii”, mai anunţă comunicatul citat, iar poliţiştii au decis să intervină cu un tun cu apă şi cu gaze lacrimogene.

maroc 3.PNG

Mai mult de o sută de poliţişti au fost mobilizaţi pentru intervenţie. Locuitorilor li s-a cerut să evite anumite zone din centrul oraşului. Străzile au fost blocate, iar staţiile de metrou – închise, pentru a se evita aglomerarea acestor zone.

Primarul oraşului Buxelles, Philippe Close, a reacţionat pe Twitter: „Condamn în termenii cei mai fermi incidentele din această după-amiază. Poliţia a intervenit deja ferm. Prin urmare, sfătuiesc suporterii să nu vină în centrul oraşului. Poliţia foloseşte toate mijloacele pentru a menţine ordinea. Am ordonat forţelor de ordine să efectueze arestări în rândul celor care au avut un comportament violent”.

Rajae Maouane, un politician belgian de origine marocană, care este copreședintele partidului francofon Ecolo, a condamnat violența. „Nicio scuză pentru comportamentul violent al acestor «suporteri»”, a scris ea pe Twitter. „Suporterii adevărați sărbătoresc cu bucurie și respect”, a adăugat acesta. 

Majoritatea evenimentelor de celebrare a victoriei de la Bruxelles, organizate de marea comunitate marocană a orașului, au fost pașnice. Diaspora marocană din Belgia numără aproximativ jumătate de milion de oameni. Mai multe persoane au fost arestate, a mai anunțat poliția belgiană.

maroc 2.PNG

Comentarii Facebook