Valeriu Gheorghiță anunță când putem scăpa de masca de protecție


Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat cât de des va fi necesar ca oamenii să se vaccineze anti-COVID.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat dacă serul anti-COVID va fi un vaccin anual sau dacă va mai fi necesară și o a treia doză.

Dacă nu vom avea o variantă virală emergentă, mutantă, care să nu fie acoperită de vaccinurile actuale, nu cred că se va ajunge la administrarea celei de-a treia doze, nu cred că vom ajunge la vaccinare sezonieră.

Însă, totul depinde de noi. Depinde de noi în măsura în care acum ne vom vaccina într-un număr mai mare, tocmai pentru a reduce circulația virusului în populație, tocmai pentru a scădea numărul de cazuri și pentru a nu mai da posibilitatea acestui virus să acumuleze noi mutații", a explicat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a fost întrebat și dacă vom renunța la mască, în cazul în care se va atinge pragul de 50% de persoane vaccinate.

Eu cred că da, pentru că acest lucru se va reflecta în evoluția cazurilor de zi cu zi, în evoluția îmbolnăvirilor, în evoluția epidemiei. Deja vedem că am ajuns la o rată de incidență cumulată medie, la nivel național, de aprox. 1 – 1,1, ceea ce este foarte bine. Cu alte cuvinte, România intră într-un scenariu verde. Sigur, încă există diferențe de la un județ la altul, de la o localitate la alta, însă per ansamblu lucrurile stau foarte bine din punct de vedere epidemiologic", a precizat Gheorghiță, la Antena 3.

Pragul de 50% ar putea fi atins la finalul lunii iunie

Dacă din cele aprox. 15 milioane de persoane care mai sunt, în momentul de față, între granițele României, și dacă înlăturăm și persoanele sub 16 ani, pot să vă spun că în momentul de față rata de acoperire vaccinală este de peste 30%, ceea ce se reflectă în evoluția epidemiologică din ultimele săptămâni.

Pragul de imunitate de peste 50% ar trebui să îl atingem, probabil, undeva la sfârșitul lunii iunie. Ar fi o perioadă realistă", a explicat șeful CNCAV, la Antena 3.


Comentarii Facebook