Uniunea Europeană interzice sobele pe lemne în România. De când intră în vigoare măsura care va scumpi viața mai tare


Românii nu vor mai avea voie să aibă în locuință sobă pe lemne! La cererea Uniunii Europene, țara noastră s-a angajat să reformeze sistemul de încălzire.

Veștile nu sunt prea bune pentru unii români. La cererea Uniunii Europene, tehnologiile ineficiente din punct de vedere energetic, folosite în prezent pentru încălzire sau răcire, vor fi înlocuite treptat.

Astfel, sobele pe lemne vor fi înlocuite cu pompe de căldură, tehnologie care este clasificată ca fiind regenerabilă.

Se vrea ca această tehnologie să înlocuiască treptat sobele ineficiente din Uniunea Europeană până în 2050.

În cazul în care unii români se întreabă care este motivul pentru această decizie, trebuie să știe că în România ponderea surselor regenerabile ar trebui să treacă de 32% până în 2030 și să fie de aproape 35% până în 2050.

​Pompele de căldură sunt esențiale pentru tranziția către o energie curată și pentru atingerea obiectivelor europene de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, consideră Comisia Europeană.

Europa va avea nevoie de peste 700.000 de instalatori

Mai mult decât atât, pentru creșterea producției de pompe de căldură și instalarea acestora, sunt necesari peste 700.000 de instalatori în toată Europa.

De asemenea, cel puțin 50 % dintre instalatorii existenți vor trebui recalificați pentru a lucra cu pompe de căldură.

Pompele de căldură sunt utilizate pentru încălzire, apă caldă și, în unele cazuri, și pentru răcire, iar acestea nu generează căldură prin arderea de combustibili fosili, ci folosesc căldura disponibilă în mod natural în mediul înconjurător.

Printre altele, pentru introducerea pompelor de căldură în Europa vor fi alocate fonduri europene, potrivit Antena3.ro.

Comentarii Facebook