Uniunea Europeană aprobă și vaccinul anti-Covid de la Moderna


Agenția Europeană a Medicamentului anunță că, miercuri, a fost aprobată folosirea vaccinului produs de compania americană Moderna la nivelul Uniunii Europene. Agenția recomandă Comisiei Europene să emită autorizația de punere pe piață, pe baza aceluiași mecanism care a funcționat și în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech. 

Agenția Europeană a Medicamentului recomandă folosirea vaccinului Moderna la persoanele de peste 18 ani, potrivit unui comunicat de presă emis miercuri, citat de Digi 24.

Decizia a fost luată prin consens la nivelul Comitetului pentru Medicină Umană a Agenției, după verificarea datelor privind calitatea, eficiența și siguranța, puse la dispoziție de producător.

Pe baza recomandării Agenției, Comisia Europeană urmează să aprobe punerea condiționată pe piață a vaccinului Moderna. Cetățanii UE vor beneficia astfel de al doilea vaccin, după Pfizer-BioNTech.

Testele vaccinului Moderna au inclus 30.000 de voluntari, iar rezultatele au arătat că acesta este eficient în proporție de 94,1%, potrivit comunicatului.

De asemenea, vaccinul a demonstrat eficiență de 90,9% la persoanele care prezintă risc crescut la COVID - boli cronice de plămâni, inimă, obezitate, boli de ficat, diabet sau HIV. Eficiența măsurată nu a ținut cont de gen, rasă sau grup etnic. 

Vaccinul Moderna se administrează în două doze (la fel ca Pfizer-BioNTech), la distanță de 28 de zile (față de 21 de zile în cazul Pfizer-BioNTech). 

Cele mai comune efecte secundare ale vaccinului sunt ușoare sau moderate și trec după câteva zile: durere la locul injecției, oboseală, frisoane, febră, dureri de cap, mușchi sau încheieturi, stări de amețeală și vomă.

Comentarii Facebook