Miercuri 6 Decembrie

Ungaria declară starea de urgenţă din cauza conflictului din Ucraina. Viktor Orban: „Războiul este un pericol constant pentru Ungaria”


Guvernul din Ungaria a declarat stare de urgență începând de miercuri, 25 mai, începând cu miezzul nopții, din cauza conflictului armat dintr-o țară vecină, a anunțat prim-ministrul Viktor Orban într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook. 

La doar câteva ore după ce parlamentul a amendat Constituția stabilind că o astfel de măsură (instaurarea stării de urgență militară) poate fi luată doar în situație de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă „un pericol constant pentru Ungaria, pentru siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei”.

Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. Având în vedere războiul dintr-o ţară vecină, nu am pierdut nicio singură secundă. Un război căruia nu îi vedem sfârşitul deocamdată”, a declarat prim-ministrul Ungariei marți, 24 mai, seara, printr-un discurs video publicat pe pagina sa de Facebook. 

Am văzut că războiul şi sancţiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică şi creşteri drastice de preţuri. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război şi trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor”, a mai explicat acesta. 

Pentru aceasta, guvernul trebuie să poată lua decizii şi să acţioneze rapid. Starea de urgenţă, similară celei introduse în timpul pandemiei, va permite guvernului să reacţioneze rapid şi să folosească 'toate metodele la dispoziţia sa' pentru a proteja Ungaria şi pe unguri”, a mai declarat şeful guvernului de la Budapesta. 

Comentarii Facebook