Un ziar din Rusia ar fi publicat „din greșeală” un bilanț al soldaților ruși uciși în Ucraina. Informația a fost ștearsă imediat


Un ziar pro-Kremlin, Komsomolskaia Pravda, a publicat pentru scurt timp o informație cu numărul soldaților ruși despre care se crede că au fost uciși în războiul din Ucraina. Numărul publicat era destul de mare, dar informația a fost ștearsă imediat ce jurnaliștii au realizat că au publicat din greșeală o informație menită să rămână în  interior.

Un bilanț al Ministerului Apărării rus a fost publicat duminică, 20 martie, pe site-ul ziarului Komsomolskaia Pravda, indicând un număr de 9.861 de soldați ruși uciși de la începutul conflictului din Ucraina, după cum arată o versiune salvată de internauți, care a circulat luni, 21 martie, pe paginile media și de socializare. 

Acest bilanț al pierderilor suferite de forțele armate ruse în Ucraina este semnificativ mai ridicat față de informațiile publicate de oficialii Moscovei, care declară că doar 498 de soldați au fost uciși în Ucraina, iar pierderile armatei ruse sunt „minimale, aproape inexistente”.

Totuşi, câteva ore mai târziu, pasajul referitor la victime a dispărut din articolul publicat de Komsomolskaia Pravda, scrie Agerpres.

Diferite media încercau să rezolve puzzle-ul legat de sensul respectivului articol luni, unele dintre acestea menţionând că Ministerul Apărării rus nu oferise niciun fel de informaţii referitoare la pierderile armatei în conferinţa de presă de duminică.

A fost spart site-ul ziarului, sau cineva din interior vrea să publice informațiile

Jurnalistul Iaroslav Trofimov de la Wall Street Journal aprecia pe Twitter: „Fie site-ul ziarului KP a fost spart, fie cineva de acolo a primit numerele scurse şi le-a postat”.

Dacă acest bilanţ se adevereşte înseamnă că, în mai puţin de o lună, 10.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina. În războiul din Afganistan din anii 1980, armata sovietică a pierdut aproximativ 15.000 de soldaţi în decurs de nouă ani. Totodată, președintele Ucrainei a precizat că circa 14.000 de soldați ruși și-au pierdut viațade la începutul invaziei, dar nici aceste cifre nu au putut fi confirmate.

Autoritățile ruse pedepsesc aspru „dezinformările în masă”

Moscova a introdus la începutul lunii martie o noua lege privind mass-media care prevede sancţiuni drastice pentru ceea ce ea consideră drept dezinformare despre forţele ruse. Interdicţia privind difuzarea Euronews intervine după ce Moscova a blocat luni Facebook şi Instagram în urma deciziei unei instanţe ruseşti care le-a declarat organizaţii „extremiste”.

Cele doua servicii au fost blocate deja în Rusia; serviciul de mesagerie WhatsApp, care de asemenea aparţine grupului american Meta, nu este afectat de sentinţă, potrivit instanţei. Decizia Moscovei intervine după ce Meta a refuzat să elimine apelurile la violenţă împotriva trupelor ruse care acţionează în Ucraina. În prezent, Twitter este blocat în Rusia.


Comentarii Facebook